félelmek_ szorongás

2023. 02. 28. 00:00:00

Hogyan lépjük át a korlátainkat?

"Meg vagyok rekedve egy ponton, és fogalmam sincs, hogyan tudnám átlépni a korlátaimat."

Vagyunk egy páran, akiknek egy ideje már ismerős ez a gondolat.
A korlátainkra tudatosnak lenni egy ideig talán hozhat némi megkönnyebbülést, de egy ponton túl nálam mindig bekapcsol a bizonyosság, hogy lehet(ne) máshogyan is, és akkor már borzasztóan feszít, ha mégsem tapasztalok változást. 

2022. 10. 14. 00:00:00

Pánik a sulikban? – a szó szoros értelmében

Szülőként talán nem olyan szembetűnő, de iskolapszichológusként sajnos nap mint nap tapasztalom, hogy a gyerekek aggasztó lelkiállapotban vannak. És itt most nem csak arra gondolok, hogy elharapóztak az osztályon belüli bántalmazások, kegyetlenkedések, a gyerekek órai figyelme szétesett, vagy viselkedésük a megszokottnál is bizarrabb módokon sérti az „intézményi normát”. Nem is arra a nyilvánvaló tényre, hogy a Covid-helyzet óta egyre gyakoribbak az olyan pszichés tünetek, mint a falcolás, az öngyilkossági gondolatok/kísérletek, a testkép és étkezési zavarok. Hanem arra, hogy mind a felsősök, mind a középiskolás korosztály körében egyre gyakoribb, hogy ún. szorongásos rohamok csapnak le rájuk az intézményben
2022. 03. 01. 00:00:00

A háború beszédtéma a gyerekek között. Mit, mennyit és hogyan mondjunk?

Szerencsére a legtöbb gyerek távol van a háborútól és az erőszakos cselekményektől, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének innen-onnan „felszedett” ismereteik, ne szoronganának a jövőtől, és ne érzékelnék azt a mérhetetlen érzelmi felbolydulást, amit a közelben zajló események bennünk felnőttekben is okozott.
Ahogy telik az idő, egyre több szó esik a háborúról az osztálytermekben és a családokban is, ezért lassan elkerülhetetlen, hogy valamilyen formában lehetőséget teremtsünk a gyerekekkel való beszélgetésnek erről a nehéz és bonyolult témáról.
2021. 05. 31. 00:00:00

Ismerd meg a Spiribuuu Sulisokat!

A szociális és érzelmi nevelés kulcsfontosságú eleme minden gyermek fejlődésének, hiszen a lelki egészséggel kapcsolatos ismeretek elsajátítása legalább annyira fontos, mint a tárgyi tudás megszerzése. Ehhez kínálunk segítséget a Spiribuuu Suli pszichoedukációs sorozattal, amelynek célja a 8–14 éves gyermekek érzelmi és társas készségeinek fejlesztése iskolai vagy otthoni keretek között.
2021. 05. 26. 00:00:00

Életre kel a Spiribuuu Suli!

Cápa Cintia, Troll Borisz, Plüss Emil, Pirospont Annabell, Páncélos Zita, Sünös Vincenzo és osztályfőnökük Hosszútűrő Miklós a szereplői az új könyvsorozatnak, amin idén dolgoztunk, és örömmel jelentem be, hogy végre megjelent, és immár kézzel fogható!

A Spiribuuu Suli könyvsorozat valódi „szerelemgyerek”, és mivel az az álmom, hogy minél több általános iskolai osztályban és családban megismerkedjenek vele, röviden bemutatnám az egyes köteteket.

2021. 01. 21. 00:00:00

Hogyan segítsem a gyerekemet, ha piszkálják a suliban?

Mi felnőttek talán már nem is emlékszünk, mennyi csúfolódás és piszkálódás ért bennünket gyerekkorunkban, de ha előhívjuk kicsit a száműzött emlékeket, biztos vagyok benne, hogy mindenkiben feldereng egy-két fájdalmas pillanat.

Amikor a gyerekeink szenvednek el hasonló bántást a társaiktól, az sok esetben éppen azért felkavaró szülőként, mert túl azon, hogy imádjuk a csemeténket és ösztönösen védeni próbáljuk, a vele történt „igazságtalanság” a saját bántó sztorinkat is a felszínre hozza.

2020. 10. 21. 00:00:00

Hogyan támogassuk a gyereket a veszteség és a halál feldolgozásában?

Az élet tele van változásokkal. A gyerekek élete is.

- Ha el kell költöznie a szeretett otthonából,
- Ha új osztályba vagy új focicsapatba kerül,
- Ha a szülei válnak, és az apuka elköltözik a családtól,
- Ha a cicája, akiről éveken át gondoskodott elkóborol vagy megbetegszik,
- Ha meghal valakije, akit nagyon szeretett...

... és a nagy veszteségek piszkosul tudnak fájni!

2020. 09. 24. 00:00:00

Hogyan segítsünk lelazulni maximalista, magas elvárásokkal küzdő gyermekünknek?

Vannak gyerekek, akiknek túlzottan magas elvárásaik vannak önmaguk felé. Mindent tökéletesen akarnak csinálni, szinte sohasem elégedettek a munkájukkal. Nehezen viselik a kudarcot, félnek a hibázástól és attól, hogy a környezetük nem fogadja el őket.

2020. 07. 29. 00:00:00

Hogyan segítsünk negatív gondolatokkal küzdő, szorongó gyermekünknek?

Az aggodalom és a szorongás egy olyan zavaró gondolat/érzés, ami úgy tűnik, hogy sehogyan sem akar kimenni a rendszerünkből. Olyan, mint egy állandóan zümmögő, bosszantó légy a fejünkben, ami folyton visszatér, hiába hessegetjük el. Hol menekülni próbálunk előle, hol erőszakkal ki akarjuk irtani, de minél inkább küzdünk ellene, annál inkább elkeserítő, hogy létezik.

Ha a gyermekednél beakadt egy negatív gondolat, és láthatóan küzd valami meg nem foghatóval, rágja a körmeit, ideges, feszült, nem úgy eszik vagy alszik, ahogy szokott, szokatlanul csendessé és befeléfordulóvá válik, esetleg konkrét betegség nélkül sokszor panaszkodik fej vagy hasfájásra, készítettünk egy pszichoedukációs segédletet, amivel szülőként enyhíteni tudod a szorongás tüneteit és meg tudod tanítani gyermekednek, hogyan kezelje belső feszültségét.

2020. 04. 05. 00:00:00

CSALÁDI MESESZÖVŐ JÁTÉK - a karanténos feszültségek oldására

Tudom, hogy sok családban nincs most idő és energia a gyerekek lelki problémáival foglalkozni és játszani, a szülők nagyon leterheltek mind fizikailag, mind érzelmileg, ugyanakkor pszichológusként egyre több helyről hallom, hogy a kisebbeknek és fiatalabbaknak is megvannak a maguk gondjai a jelen helyzettel kapcsolatban.