CSALÁDI MESESZÖVŐ JÁTÉK - a karanténos feszültségek oldására

2020. 04. 05. 00:00:00
CSALÁDI MESESZÖVŐ JÁTÉK - a karanténos feszültségek oldására
Tudom, hogy sok családban nincs most idő és energia a gyerekek lelki problémáival foglalkozni és játszani, a szülők nagyon leterheltek mind fizikailag, mind érzelmileg, ugyanakkor pszichológusként egyre több helyről hallom, hogy a kisebbeknek és fiatalabbaknak is megvannak a maguk gondjai a jelen helyzettel kapcsolatban.

A leggyakoribb nehézségek:

 1. Fél, szorong, hogy elkapja a vírust, meghal anya, apa, nagyszülők, aggódik, hogy miből fog megélni a család, mi lesz velük és mostanában szemmel láthatóan (és sokszor idegesítően) többet pityereg, szomorkodik, fokozott védelemre, vigasztalásra és gyámolításra van igénye.
 2. Túl sok neki a korlát, a tiltások és a kötelezőségek, így a megszokotthoz képest sokkal indulatosabb, impulzívabb és hol a szülőkkel robban, hol a testvérekkel, hol az őt tanító nagymamával, de nagyjából folyamatosan izzik körülötte a levegő.
 3. Nem látszik, hogy baja lenne, nem izgatja magát a külvilág eseményei miatt, de begubózik, bezárja magát, teljesen elmerül az online térben, mese vagy filmnézésben, alig van interakcióban a családtagokkal, - amiért a szülők talán még hálásak is most.
 4. Másoknak, főleg az ovisoknak és a kamaszoknak nagyon tudnak hiányozni a társas kapcsolatok (nagyiék, óvónéni, barátok, osztálytársak, szerelmek stb.)
 5. Végül sajnos vannak olyanok, akiknek komoly veszteségeik vannak, és gyászolnak.

Mivel jelenleg korlátozott lehetőség van személyesen igénybe venni szakember segítségét, készítettem Nektek egy olyan otthon is játszható, eredetileg játékterápiás eszközt, amivel szülőként könnyíteni tudjátok picikét ezeket az érzelmi terheket.

Ha nálatok nincsenek frusztrációk és mindenki jól elvan, akkor is játszhatjátok csak úgy, mókából, hiszen játszani és nevetni JÓ!

A játék lényege:

Egy viszonylag nyugis fél órában, vagy az esti lefekvéskor invitáld a gyereket arra, hogy játszatok egy vicces, meseszövő játékot.

A letölthető PDF-ben találsz egy mesekezdő szöveget, ami metaforikusan ábrázolja a jelenlegi helyzetet. Ezt felolvasod a gyereknek és azután ő fogja tovább szőni a mesét olyan módon, hogy egyenként húz a további 30 - mesefordulatot tartalmazó megkezdett mondatból, amiket spontán módon, szabadon asszociálva kell befejeznie.

Izgalmas és érdekes játék, hiszen nem tudhatjuk, hogy miről fog szólni és hogyan alakul majd a történet, ugyanakkor hasznos is, hiszen:

- segít a gyereknek könnyedén kifejezni az érzéseit/gondolatait,

- meseszövés közben nyitott hallgatóságra talál,

- valamint a megkezdett mondatok úgy lettek megalkotva, hogy belső erőforrásokat hívjanak elő a mesélőből.

Annyi cetliből szövitek a mesét, amennyit a gyerek szeretne. Ha befejezte, vagy egy ponton, úgy érzed, hogy kezd „kifulladni” a történet, olvasd fel a befejező mondatot, és azzal zárjátok le a játékot.

Lépések, jótanácsok:

 1. Töltsd le a PDF-et, nyomtasd ki, és a megkezdett mondatokat vágd fel cetlikre.
 2. Bújjatok össze és olvasd fel a gyereknek a történetet elindító kezdőmondatot.
 3. A többi cetlit fordítsd le, vagy tedd egy tálkába/zacskóba, a gyerek húzzon egyet közülük és szabadon, spontán módon fejezze be a megkezdett mondatot.
 4. Arra buzdítsd, hogy azt mondja, ami legelőször eszébe jut, ne gondolkodjon túl sokáig és ne féljen, hogy kineveted, vagy beleszólsz. Akármit mond, (még ha horror is a sztori) nem szabad megítélni! Legalább képzeletben engedjük, hogy megélje a frusztrációit. Ez a játék lényege és ettől „gyógyító” hatású.
 5. Nem az a cél, hogy vicces, izgalmas vagy irodalmi értékű mese legyen, hanem hogy a gyerek szabadon asszociálgasson, elfogadó figyelmet kapjon és ezáltal feloldódhasson minél több belső konfliktus.
 6. Ha a gyereknek van hozzá kedve mélyíthetitek a feldolgozást azáltal, hogy készítetek egy rajzot a kedvenc szereplőről, jelenetről, vagy elbábozzátok a történetet stb.
 7. Ha nincs különösebb probléma a játékot többen is játszhatjátok, akár az egész family, úgy, hogy megkezditek a mesét és felváltva húztok a cetlikből. Így aztán még kevésbé kiszámítható a sztori és pont ettől lesz bulis.
 8. A játékot többször is játszhatjátok, ugyanis mindig más és más történet kerekedik ki belőle. A bevezető sztorit szabadon módosíthatjátok a mindig aktuális témára, vagy hagyhatjátok teljesen nyitottan is.

Letölthető PDF 

Kapcsolódó termékek

Zűrutazások interaktív beszélgetőkönyv I. rész. - Érzelmek

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Spiribuuu Suli III. - Plüss Emil és a szorongás

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem