Hogyan segítsünk lelazulni maximalista, magas elvárásokkal küzdő gyermekünknek?

2020. 09. 24. 00:00:00
Hogyan segítsünk lelazulni maximalista, magas elvárásokkal küzdő gyermekünknek?

Vannak gyerekek, akiknek túlzottan magas elvárásaik vannak önmaguk felé. Mindent tökéletesen akarnak csinálni, szinte sohasem elégedettek a munkájukkal. Nehezen viselik a kudarcot, félnek a hibázástól és attól, hogy a környezetük nem fogadja el őket.

A legtöbb ember szereti jól végezni a dolgát, és ez így van rendjén. Azonban az állandó görcsölés azon, hogy a 95% miért nem, és hogyan lehetne 100% hatalmas teher, ami hosszú távon kimerítő tud lenni gyereknek és felnőttnek egyaránt.

Ha nálatok is ez a helyzet, íme néhány ötlet, amivel szülőként megkönnyítheted kicsit ezt a terhet:

1. Segíthet gyermekednek túllépni a maximalizmuson, ha szülőként gyakran teszel említést neki a saját hibáidról és baklövéseidről, akkor amikor az éppen megtörténik:

• Upsz! Kicsit sok lisztet tettem ebbe a süteménybe!

• Ó, ne! Elfelejtettem befizetni a parkolási bünticsekket a postán!

• Remek! Épp most késtem le a vonatot, úgy fest, ma késni fogok a melóból.

• Basszus, bent hagytam a papírzsepit a nadrágok zsebében, és úgy tettem be a mosásba...

2. Mesélj neki bátran a múltbéli bukásaidról és kudarcaidról is. Például hogyan tévedtél el vezetés közben, hogyan buktál meg egy vizsgán, hogyan bőgtél le egy szavalóversenyen, milyen érzés volt ez neked, és mit tanultál ezekből a tapasztalatokból.

3. Az a legfontosabb, hogy miközben a hibáidról és kudarcaidról beszélsz, kritikus és önmegvető hozzáállás helyett, mutass neki példát az önmagaddal való kedves és elnéző párbeszédre:

• Hibáztam, rendben. Senki sem tökéletes. Tanulok belőle, és legközelebb majd jobban csinálom a dolgokat.

• Hát ez most nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, de SEBAJ! Ez is egy tapasztalat, amiből tanulhatok, és legközelebb majd valami működőbbet választok.

Amikor ilyen pozitív belső párbeszédet modellezünk a gyereknek, azzal azt tanítjuk nekik:

- hogy mindenki hibázik,

- hogy a hibázás nem egy óriási, visszafordíthatatlan probléma, hanem a tanulás és az élet természetes része,

- hogy annak ellenére, hogy elszúrtuk a dolgot még lehetséges, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, maradhatunk továbbra is magabiztosak, és bátran folytathatjuk tovább a fejlődést.

4. Ha a hibákból való tanulásra és a kitartásra szeretnéd inspirálni a gyereket, mutathatsz neki egy-két youtube videót a híres baklövésekről. Például, hogy milyen véletlen „hiba” folytán találták fel a Coca Cola-t, a penicillint vagy éppen a gyufát. (Ilyen videó ez is: https://www.youtube.com/watch?v=AJRjmcxp8yY)

5. Hasznos lehet, ha mesélsz neki jól ismert emberek kudarcairól, azaz milyen kezdeti nehézségek mellett lett sikeres Einstein, J. K. Rowling vagy akár Walt Disney. (Cikkek a témában: https://szupervumen.hu/post/2018/03/16/hires-emberek-kudarcai-amik-inspiraciot-adhatnak/

https://www.lafemme.hu/ujrakezdok/1445_elbukni_es_felallni )

6. Végül a kis perfekcionisták megnyugtatásához, a mindennapi teljesítménykényszerből fakadó szorongás oldásához remek segítség lehet a SÁRGA NAPLÓ rendszeres vezetése, főként a Hibázz bátran! című hét témája és kérdései.

Kapcsolódó termékek

Sárga Napló

5.990 Ft
Kívánságlistára teszem