Hogyan segítsünk negatív gondolatokkal küzdő, szorongó gyermekünknek?

Hogyan segítsünk negatív gondolatokkal küzdő, szorongó gyermekünknek?

Az aggodalom és a szorongás egy olyan zavaró gondolat/érzés, ami úgy tűnik, hogy sehogyan sem akar kimenni a rendszerünkből. Olyan, mint egy állandóan zümmögő, bosszantó légy a fejünkben, ami folyton visszatér, hiába hessegetjük el. Hol menekülni próbálunk előle, hol erőszakkal ki akarjuk irtani, de minél inkább küzdünk ellene, annál inkább elkeserítő, hogy létezik.

Ha a gyermekednél beakadt egy negatív gondolat, és láthatóan küzd valami meg nem foghatóval, rágja a körmeit, ideges, feszült, nem úgy eszik vagy alszik, ahogy szokott, szokatlanul csendessé és befeléfordulóvá válik, esetleg konkrét betegség nélkül sokszor panaszkodik fej vagy hasfájásra, készítettünk egy pszichoedukációs segédletet, amivel szülőként enyhíteni tudod a szorongás tüneteit és meg tudod tanítani gyermekednek, hogyan kezelje belső feszültségét.

A téma feldolgozásához kövesd az alábbi 7 lépést:

1. Egy nyugalmas pillanatban kapcsolódj a gyerekhez, és mondd el neki, hogy látod, hogy mostanában nincs valami jó passzban.

Magyarázd el neki, hogy miből látod ezt, és mondd neki, hogy te akkor szoktál ilyen lenni, ha valami zavar, pl. túl sok a fizetnivaló, aggódsz a nagyi egészsége miatt, túl sok a feladat a munkahelyen, túl sokat veszekedtek a pároddal, fogalmad sincs mi lesz a jövőben stb.

2. Nyugtasd meg, hogy ami történik, az teljesen rendben van, és beszélj neki a szorongás jelenségről valahogy így:

"Hallottad már azt a szót, hogy szorongás? ... Így hívjuk azt, amikor valami olyasmi dolgon törjük a fejünket, amire nem jó érzés gondolni, például aggódunk, hogy valami rossz fog történni. Ezek a szorongató „mi lesz, ha...”, „mi van, ha...” gondolatok ott zümmögnek bennünk, mint bosszantó legyecskék, amiket hiába hessegetünk el, folyton visszatérnek, és nem túl boldogító dolgokat zümmögnek.

Teljesen rendben való aggódni. Mindenki fél valamitől, még a felnőttek is néha, de ha túl sokat foglalkozol azokkal a dolgokkal, amik zavarnak, ijesztőek és amiket nem szeretnél, akkor rossz kedved lesz, ideges leszel, ráadásul a tested is megbetegedhet tőle, ezért nagyon fontos, hogy megtanuld felismerni és mihamarabb szabadjára engedni ezeket a legyecskéket, hm? ..."

3. Beszélgess vele arról, hogy van-e olyan zümmögés, ami zavarja mostanában vagy úgy általában.

"Ha a zümmögés túl hangos és bosszantó, természetes, hogy el akarunk bújni előle, és az is, hogy mérgünkben agyon akarunk csapni minden legyet, ám ezektől a szorongás csak még nagyobbra nő.

Általában, amikor szembenézünk egy-egy rossz gondolattal, megláthatjuk, hogy egyáltalán nem olyan ijesztő és borzalmas, mint amilyennek elképzeltük. Én például mindig itt vagyok Neked, ha beszélgetni akarsz valamiről, ami zavar.

Lehet, hogy a beszélgetéstől még nem szűnik meg a zümmögés, de legalább könnyebb elviselni, és picikét jobban érzed majd magad tőle, hm?"

4. Ha nem tudja megfogalmazni, hogy mi zavarja, használd ezt a Min forogsz mostanában? Zümi nyomozó feladatlapot! (Letölthető ingyenesen a Szorongás kezelése segédletekből.)

5. Beszélgessetek arról, hogy miből tudja felismerni azt, hogy túl sok „zümmögő légy” került a rendszerébe, és cselekedni kell! (Letölthető ingyenesen a Szorongás kezelése segédletekből.)

"A túl sok negatív gondolatnak és szorongásnak vannak jelei, amiket könnyedén fel lehet ismerni. A tested nagyon bölcs, azonnal jelzi, ha zavaró legyecskék keringenek a fejedben, és ezzel nagyban megsegít, hogy könnyíts magadon. Ha már képes vagy felismerni ezeket a jelzéseket, megtanulhatod, hogy hogyan kezeld a szorongást, mielőtt még túl nagyra nőne, de először nézzük meg együtt, neked milyen úton-módon jelez a tested?"

6. Taníts a gyereknek többféle megküzdési eszközt és kísérletezzetek velük, találjatok ki újakat, egészen addig, amíg nem lesz 3-4 működő stratégia a kezében.

"Szerencsére van néhány eszköz, ami segíthet, hogy kevésbé aggódj, és el tudd fordítani a figyelmedet a zavaró gondolatoktól. Amikor észreveszed a tested jelzéseit, tudd, hogy itt az idő gyakorolni valamilyen neked szimpatikus eszközt.

Először is mondd meg nekem, hogyan tudnád szabadjára engedni a szobádba beszorult legyecskét?

... Úgy van. Például elhúzhatod a függönyt, kinyithatod neki az ablakot, vagy akár leengedheted a falakat, mindegy, hogy hogyan, de ha kinyitod a teret körülötte, többnyire örömmel továbbállnak, igaz?

Sokat segít, ha előre megbeszéljük, és felkészülsz, hogy mit fogsz tenni, ha legközelebb rád tör az aggodalom és szorongás. Lássuk!"

A MEGKÜZDÉS 3 LÉPÉSE:

1. Állj meg egy pillanatra és tedd fel a kérdést: Mi zavar?

Amikor tapasztalod magadon a szorongás jeleit, nem biztos, hogy tudatában vagy, hogy milyen gondolatok zavarnak. Valószínűleg azon forogsz, hogy milyen rossz dolgok történtek a múltban, vagy milyen borzasztó dolgok történhetnek a jövőben, vagy az is nagyon gyakori, hogy önmagaddal kapcsolatban vannak rossz gondolataid és rossznak ítéled meg magad valami miatt. Első lépésként azonosítsd be, hogy mi az, amit rosszá tettél magadban, másokban, a múltban, az elképzelt jövőben, és csodálkozz rá:  

"AHA, megvagy! Te zümmögsz itt nekem folyton."

2. Tedd fel a kérdést, honnan jött ez és kihez/mihez tartozik, ha nem hozzám?

Ha zavar egy gondolat, akkor az nem hozzád tartozik. A gondolataink nem azért vannak a fejünkben, mert igazak, és mert ott van a helyük. A gondolataink és érzéseink nagyon nagy százaléka nem is tőlünk származik, hanem valahol, valakitől hallottuk, elhittük, egyetértettünk vele, vagy épp harcoltunk vele, és ezzel bent tartjuk a fejünkben, testünkben, saját valóságunkban. Épp úgy, mint ahogy egy légy bent tud ragadni a házban. Nem odavaló, nem is a mienk, neki se jó ott, de pont azzal tartjuk a helyén, hogy 1. nem is vesszük észre, hogy ott van, 2. dédelgetjük, 3. harcolunk vele odabent.

Ismerd fel, hogy a félelmeid, aggodalmaid nem igazak, nem boldogítanak, nem hozzád tartoznak, és nyiss nekik teret, hadd menjenek tovább!

Ezt az átgondolást mindenkinek máshogyan könnyű megcsinálni.

- Van, aki egyedül szereti nyugodt körülmények körött megbeszélni a dolgokat önmagával.

- Van, aki beszélgetni szeret egy megértő és jó hallgatósággal, mert a beszéd segít letisztázni a belső zűrzavart.

- Van, akinek az írás segít, hogy koncentrálni tudjon, és irányítani, rendezni tudja a gondolatait.

3. Ereszd szélnek a legyeket!

Ha felismerted, hogy mi zavar, és azt is, hogy máshová való, akkor több útja is van, annak, hogy szabadon ereszd.

• Vegyél egy mély levegőt, és hosszan kifújva ereszd le a képzeletbeli falaidat. Ismételd ezt 3x, vagy amíg könnyebbnek nem érzed magad!

• A lélegzetvételt összekötheted hessegető/dobó/függönyhúzó mozdulatokkal, mintha szét akarnád zúzni a szorongató teret magad körül.

• Képzelj el egy olyan helyet, ahol jól érzed magad, nyugodt, békés és megkönnyebbült vagy. Időzz el ebben a képzeletben amíg jól esik!

• Rajzold le az aggódásodat, fejezd ki egy képben, alkotásban, majd egészítsd ki, alakítsd úgy a „szorongató” képet, hogy az végül vicces legyen, vagy pozitív érzelmi szinezetet kapjon!

• Beszélj kedvesen, együttérzően magadhoz! Például mondhatsz ilyeneket, hogy: "Ez csak egy gondolat."-, " Azért, mert erre gondolok, még nem igaz."-, "Erősebb vagyok, mint ez a pici gondolat." stb.

• Beszélgess az aggodalmaidról egy megértő emberrel!

• Hallgass olyan zenét, ami megnyugtat!

• Végezz olyan testmozgást, amit szeretsz!

• Csináld a hobbidat, vagy olyan dolgokat, amik jól esnek és feltöltenek pozitív energiával!

7. Végül gyakoroljátok napi szinten az újonnan tanult és működő megküzdési skilleket, egészen addig, amíg készségszintűvé nem válik.

Ehhez segítségül összeállítottunk egy lapozgathatós, kinyomtatható anyagot, amit szintén az ingyenesen letölthető Szorongás kezelése segédletekben találsz.

További segítő eszközök, könyvek a témában:

- Spiribuuu Suli III- - Plüss Emil és a szorongás,

- kicsiknek, ovisoknak Deliága Éva - Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk a szorongással? c. könyve.

Tartalomhoz tartozó címkék: félelmek_ szorongás

Kapcsolódó termékek

Szorongás kezelése segédletek

0 Ft
Kívánságlistára teszem

Spiribuuu Suli III. - Plüss Emil és a szorongás

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Deliága Éva - Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk a szorongással?

3.650 Ft
Kívánságlistára teszem