Életre kel a Spiribuuu Suli!

2021. 05. 26. 00:00:00
Életre kel a Spiribuuu Suli!

Cápa Cintia, Troll Borisz, Plüss Emil, Pirospont Annabell, Páncélos Zita, Sünös Vincenzo és osztályfőnökük Hosszútűrő Miklós a szereplői az új könyvsorozatnak, amin idén dolgoztunk, és örömmel jelentem be, hogy végre megjelent, és immár kézzel fogható!

A Spiribuuu Suli könyvsorozat valódi „szerelemgyerek”, és mivel az az álmom, hogy minél több általános iskolai osztályban és családban megismerkedjenek vele, röviden bemutatnám az egyes köteteket.

A most megjelent kötetek:

1. Cápa Cintia és az önbizalom. Sztori arról, mit jelent hinni önmagadban.
2. Troll Borisz és az önkontroll. Sztori arról, hogyan fékezd az indulatokat.
3. Plüss Emil és a szorongás. Sztori arról, hogyan csitítsd az aggódó gondolatokat.

Mindegyik kötet egy nem túl hosszú, illusztrált történetből áll, a gyerekek számára ismerős iskolai jelenetekkel és párbeszédekkel, majd a sztorit egy játékos feladatokat tartalmazó foglalkoztató füzet követi, ami segít feldolgozni és elmélyíteni az adott lelki témát, és a hozzá kapcsolódó gyakorlatias megküzdési technikákat.

Ezzel az új sorozattal az a célunk, hogy a gyerekek játékos, élvezetes módon ismerkedjenek a lelki egészséggel, és olyan fontos érzelmi és szociális készségeket sajátítsanak el, amelyek majd az életben való boldogulásban segítik őket.

Mire jók és kiknek ajánlom a könyveket?

  • 8–14 éves gyermekek érzelmi és társas készségeinek fejlesztéséhez és mentálhigiénés ismereteinek elmélyítéséhez, iskolai vagy otthoni keretek között.
  • A sztorik jópofák, a gyerekek szeretik, könnyen azonosulnak a szereplőkkel, ezért olvasásra vagy felolvasásra is jó szívvel ajánlom minden általános iskolásnak, akkor is, ha nincsenek nehézségeik az adott témával kapcsolatban. Az egyes kötetek nem épülnek egymásra, külön-külön is kerek történetek, de „folytatásos” formában még élvezetesebb.
  • Ha a témában érintett a gyermek, azaz szülőként, pedagógusként vagy pszichológusként szeretnénk megtanítani neki, hogyan kezelje az adott helyzetet és az erős érzelmeit, akkor a történet elolvasása mellett kifejezetten hasznos a munkafüzet közös vagy önálló feldolgozása. A sztorira épülő játékos feladatok lépésről-lépésre végigvezetik a gyermek figyelmét a témán, segítenek átgondolni az adott problémakört részleteiben, és tudatosítják/gyakoroltatják vele a lehetséges megoldási módokat.

Szakértői ajánló

Dr. Szabó Éva pszichológust, az SZTE Pszichológiai Intézetének vezetőjét és a Dél-alföldi Iskolapszichológiai Módszertani Központ vezetőjét kértem meg, hogy a Spiribuuu Suli első három kötetének elolvasása után írja meg véleményét ezekről a pszichoedukációs kiadványokról. Véleménye szerint

A Spiribuuu Suli történetek olyan játékos, ugyanakkor hatékony eszközt adnak a kiskamaszok és serdülők kezébe, amelyet – ha valóban használnak – számos területen fejlődhetnek. Az élethű, szerethető karakterekkel könnyű azonosulni, a történetük sokaknak ismerős lehet. A feladatok, amelyek végigvezetnek a fejlődés rögös útján, érdekesek, szórakoztatóak, de közben igazi önismereti munkát is igényelnek. A gyakorlatokból a szülők és a pedagógusok is nyerhetnek ötleteket, akár saját nehézségeik leküzdéséhez, akár a gyerekek bátorításához és a nehéz helyzetek kezeléséhez is. Jó szívvel ajánlom a sorozatot minden szülőnek, lelkes osztályfőnöknek, valamint az iskolapszichológusok számára is."

Ha pedig szeretnél beleolvasni a könyvekbe, kedvcsinálónak álljon itt egy-egy kezdőrészlet a most megjelent kötetekből:

Cápa Cintia és az önbizalom

Becsengettek. A gyerekeknek osztályfőnöki órája lesz Hosszútűrő Miklós tanár úrral, aki ma kicsit tempósabb léptekkel érkezett a terembe a megszokottnál.
- Könyveket, füzeteket elpakolni! Asztalokat a falhoz húzni! A székeket kérem körbe rendezni! – mondta köszönés nélkül, és az osztályban egy pillanatra megfagyott a levegő.
- Magának is szép napot, Tanár úr! –   pimaszkodott Troll Borisz, mire mindenki felröhögött.
Hosszútűrő letette a kezében lévő papírhalmot az asztalra és felnézett az osztályra.
- Szép napot mindenkinek! – bólintott. – Mondom: szék-kör!

Troll Borisz és az önkontroll

Hajnali 5 óra volt, még a Nap is alig nyitotta ki a szemét, de Troll Borisz édesapja már káromkodott. Nemrég ért haza az éjszakai műszakból, fáradt volt és nyűgös, ezért kifejezetten rosszul viselte, hogy két kócos palotapincsi heverészett azon a kanapén, ahová ő szeretett volna ledőlni kicsit.
- Mi a francért kell beengedni ezeket a korcsokat? – veszekedett a feleségével. - Nem megbeszéltük, hogy a kutyáknak kint a helye? – hőbörgött, miközben nem éppen finoman kitessékelte a két ebet az ajtón.
- Jól van már, szívem! – szólt vissza Trollné álmosan. - Olyan hideg volt odakint éjszaka, hogy megsajnáltam, és beengedtem őket! – tette hozzá, és gőzölgő kávéscsészét nyomott a férje kezébe.
- Istenem! De nagy a szíve valakinek! – huppant le a kanapéra Troll Tibor. Jobb lenne, ha sajnálkozás helyett inkább megnevelnéd a kutyáidat meg a kölyködet is! – vágott oda, majd egyetlen dühös hörpintéssel megitta a kávéját.
- Ne csináld már, Tibi! Mi bajod van megint a fiúkkal?
Csak Borisszal, Évikém! Mindig csak Borisszal! De majd adok én neki az anyja úr istenit, csak kerüljön a szemem elé!

Plüss Emil és a szorongás

Ma van a napja Plüss Emil bemutatójának, amikor ki kell állnia az egész osztály elé, és beszélnie kell a viharról. Azért ezt a témát választotta, mert kiskora óta fél a villámlástól, és annyit olvasott róla, hogy mára sok okosságot tud az ijesztő égi jelenségről. Emil alig aludt valamit előző éjszaka. Tágra nyílt szemekkel feküdt az ágyában, és azon tépelődött, hogyan fog másnap a többiek előtt beszélni, és milyen rémes lesz, hogy mindenki őt fogja nézni. Folyamatosan azt látta maga előtt, hogy belekezd a mondandójába, és nem jön ki hang a torkán. Amikor végre sikerült elaludnia, akkor is a szörnyű lebőgésről álmodott, így összevissza forgolódott az ágyában reggelig.
Most, hogy Hosszútűrő belépett a terembe, Emil tisztában volt vele, hogy hamarosan őt fogja szólítani. A tenyere két perc alatt csatakosra izzadt. - Mi van, ha a rémálom valóra válik? A torka összeszorult. - Mi van, ha nem kap majd levegőt a felelés alatt? Lábával idegesen dobogott a padlón, a pulcsija ujját harapdálta, és hirtelen csikarni kezdett a hasa. - Jaj, ne! Mi van, ha mindjárt kidobja a taccsot? Nem, nem, most egyszerűen képtelen arra, hogy bemutassa a projektjét. Az agya vadul kattogott.

A Spiribuuu Suli sorozatot további témákkal tervezzük a jövőben bővíteni, a jelenleg még előkészületek alatt álló kötetek:

1. Pirospont Annabell és a maximalizmus. Sztori arról, hogyan lazíts a magas elvárásokon,

2. Sünös Vincenzo és a barátkozás. Sztori arról, hogyan jöjj ki jól a társaiddal,

3. Páncélos Zita és az önvédelem. Sztori arról, hogy hogyan állj ki magadért, ha piszkálnak,

4. Hosszútűrő tanár úr meséje az életről. Sztori arról, hogy kik vagyunk és merre tartunk.

A következő blogbejegyzésben pedig bemutatom a Spiribuuu Suli szereplőit, a karakterek részletes leírásával.

Kapcsolódó termékek

Spiribuuu Suli I. - Cápa Cintia és az önbizalom

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Spiribuuu Suli II. - Troll Borisz és az önkontroll

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Spiribuuu Suli III. - Plüss Emil és a szorongás

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem