Miért ilyen „lusta és motiválatlan" ez a gyerek, és mit tehetnénk, hogy rábírjuk a tanulásra?

2020. 10. 13. 00:00:00
Miért ilyen „lusta és motiválatlan" ez a gyerek, és mit tehetnénk, hogy rábírjuk a tanulásra?
 • Ezt a gyereket nem érdekli semmi, csak a videójáték hozza lázba, meg a kütyüzés.
 • Ha tanulni kell, azt mondja, nincs házi, vagy nincs kedve hozzá.
 • Ha segíteni próbálunk, kiakad, hogy már megint és mindig tanulni kell, az órai anyag egy baromság, a tanár hülye és ő utál tanulni.
 • Ha beleállunk a csatába és tanulásra erőszakoljuk, abból többnyire egyikünk sem jön ki „nyertesen.”
 • Mi lesz így belőle, ha ilyen lusta marad? 

Gyakran hallani szülőktől ehhez hasonló panaszokat. És igen, valóban egyre több gyereket ismerek, akiknek 3. osztályra már teljesen elment a kedve a tanulástól, és nyüstölni kell, ami -mondjuk ki- hálátlan feladat, de fel a fejjel! Én nem hiszek abban, hogy a gyerekek lusták és érdektelenek volnának, és szerencsére van néhány lehetőség, ami pozitív változást hozhat ezen a téren.

Ha a mélyére nézünk a dolgoknak, a motiválatlanság és a tanulással szembeni ellenállás mögött szinte mindig egyfajta csüggedést találunk. Lustaság helyett sokkal inkább szoronganak, dühösek a korábbi „kudarcaik” miatt, és valahogyan beleragadtak ebbe a rossz hangulatba. Úgy érzik, hogy felesleges plusz energiát fektetni a tanulásba, mert "úgysem sikerül", és egész egyszerűen könnyebb úgy tenniük, mintha nem is érdekelné őket az iskolai teljesítmény. Dacolással leplezik a csüggedésüket, és többnyire a tanárokat és a tananyagot okolják erőfeszítéseik hiányáért. A videójátékok pont azért lehetnek vonzók a számukra, mert az iskolai nehézségek ellensúlyozására ezek a „kiábrándult” gyerekek gyakran keresnek megkönnyebbülést olyan tevékenységekben, amik kevés tartós erőfeszítést igényelnek, ugyanakkor azonnali sikerélményt kínálnak.

De mit lehet kezdeni ezzel a gyakori problémával?

1. Először is lássuk a dolgot annak, ami!

Fontos megérteni, hogy a szóban forgó gyerek lehet, hogy kiábrándult, dacos, kritikus vagy pesszimista, és hiányzik a képességeibe vetett bizalom, de a viselkedése NEM lustaság, és NEM rosszaság.

Amikor szülőként elborítanak a kétségbeesett gondolatok, emlékeztessük magunkat arra, hogy a gyerekek alapvetően jól akarják érezni magukat a bőrükben, és másokkal is. Mint mindenki, azt akarják csinálni, amiben „jók”. Ragyogni akarnak, büszkének érezni magukat, és szeretnék kivívni az elismerésünket. Egy csalódott és dühös gyerek persze azt mondja, hogy őt ez nem érdekli, de ne higgyünk neki! Igenis érdekli. Szeretne „jó” lenni, „megfelelni” és szeretve lenni, - legfeljebb már feladta.

2. Keressük meg a lelkesedés és az erőfeszítés hiányának valódi okait!

 • Nagyon gyakori, hogy az erőfeszítés hiányának, és a kiábrándultságnak a hátterében diagnosztizálatlan figyelem- és tanulási rendellenesség áll. Ezért fontos lenne, hogy mind a szülők, mind a tanárok megértsék a tanulási nehézségek okát. Ezeknek a gyerekeknek az iskolai vagy a házi feladatok elvégzése olyan, mint megrándult bokával futni. Lehet, hogy külső nyomásra lefutnak velünk 10 métert, de mindig keresni fogják a módot a megállásra, és előbb vagy utóbb fellázadnak a külső nyomás ellen.
 • Az is lehet, hogy mivel minden ismeretlen tevékenység magával hozza a félelem, a frusztráció és a kudarc pillanatait, gyerekünk túl készségesen enged ezeknek a negatív érzéseknek, amik aztán annyira letaglózzák, hogy nehezen indul újra.
 • Lehet, hogy gyermekünk maximalista, azaz túl nagy jelentőséget tulajdonít a hibáknak, és olyan magasak az elvárásai, amit szinte lehetetlen megugrani, és emiatt éli meg kudarcosnak az iskolai teljesítményét. (Bővebben erről egy korábbi blogbejegyzésben írtam.)
 • Egy jó tanár nyilván inspirálja a gyereket, és egyértelművé teszi a tantárgya jelentőségét a diákok számára, ám lehet ez a mi csemeténknek nem elég, nem érti mi szüksége lesz neki az adott tudásra a jövőben, és emiatt nincs kedve a tanuláshoz.

3. Akármi is a csüggedés forrása, szülőként ismerjük el csalódottságukat, álljunk a pártjukra és mondjuk el, hogy megértjük az érzéseiket. 

Meséljük el nekik, hogy mi is utáltuk néha a sulit. Voltak kudarcaink, nehezen ment a matek, és fogalmunk se volt, mi szükség minderre, amikor kint is focizhatnánk az udvaron, a szüleink folyton veszekedtek velünk a jegyek és a házi miatt és hogy utáltuk... bármi. Az a fontos, hogy érezzék, nem haragszunk, nekünk is voltak hasonló nehézségeink, és nem „cseszteni”, hanem segíteni szeretnénk.

Megtehetjük, de sajnos csak ritkán segít, ha az erőfeszítések és a kemény munka fontosságáról papolunk a gyereknek. Bármennyire is jó szándékú és igaz a mondandónk, a gyerek nagy valószínűséggel hallotta ezt már korábban. Tisztában van vele, hogy keményebben kellene próbálkoznia, ezért ez a beszélgetés leginkább dühíteni fogja és meg nem értettnek érzi magát tőle.

4. Tekintve, hogy a motiváció az érdeklődéssel kezdődik, a gyerekek motivációjának felkeltéséhez szinte mindig hasznos, ha kíváncsiságot mutatunk az érdeklődésük tárgya iránt - még akkor is, ha azt valójában „baromságnak” gondoljuk.

A magam részéről gyakran tapasztalom, hogy azok a bizonyos „érdektelen és motiválatlan” diákok igenis számos dolog iránt érdeklődnek. Többen néznek tudományos- és ismeretterjesztő csatornákat, de nem nem néznek bele a történelemkönyvbe. Sokan órákat töltenek számítógépes játékok megértésével és gyakorlásával, de nem készítik el a 15 percet igénylő matekházit. Az igaz, hogy az ő érdeklődési körük nem a tanulás, de nem nevezném őket érdektelennek vagy lelkesedés nélkülinek. Amikor beszélgetek velük, és érdeklődést mutatok a dolgaik iránt, mindig szívesen mesélnek, sőt dől belőlük a szó. Addig, amíg nem vagyunk gorombák és elutasítóak velük, szívesen meghallgatják a véleményünket és ők is kíváncsiak arra, hogy mit gondolunk.

5. Bátorítsd, bátorítsd, bátorítsd!

Tudom, hogy extra erőfeszítést igényel a részünkről, és mi sem így szocializálódtunk, de sokat segít, ha elismerjük a gyerekünk erőfeszítését, minden egyes lépésnél, még akkor is, ha a teljesítmény messze alulmaradt az elvárttól.

 • Köszi Gabi, hogy kidobtad a szennyest és csak kétszer kellett szólnom.
 • Örülök kicsim, hogy próbálod kiszámolni, akkor is, ha nem könnyű. Nem gond! Menni fog!
 • Büszke vagyok rád, még ha ez most csak így sikerült, mert az a lényeg, hogy megpróbáltad, igyekeztél. Én bízom benned. Ha gyakorolunk, egyre könnyebb lesz, meglátod.
 • Minden rendben, Manó! Tudom, hogy most csalódott vagy, de senkinek sem sikerül minden tökéletesen. Ez most így alakult, legközelebb majd jobban fog.    

6. Összpontosíts az erősségekre! 

Segíts a gyereknek pozitív képet kialakítania magáról. Amikor csak teheted, keresd, ismerd fel és hangsúlyozd az erősségeit! Akkor is, ha nem könnyű ezeket megtalálni. Hadd emlékezzen, milyen érzés, ha büszkék rá a szülei, és hadd gyakorolja, milyen érzés önmagát végre elismerni. Ez lesz az alapja az önértékelésének és ezáltal minden jövendőbeli sikerének. 

7. Adj magatoknak időt!

Amikor a tanulási motiváció hosszú idő alatt „fogyott el”, akkor a „feltöltése” szintén időbe és energiába telik. Sajnos nem történik meg varázsütésre, hogy gyermekünk legyőzze pesszimizmusát, elengedje a cinikus és dacos hozzáállását, és visszaszerezze önbizalmát, értékességébe való hitét. Ugyanakkor neked sem lesz mindig időd vagy energiád a fenti alapelvek szerint támogatni gyermekedet. Mindez teljesen rendben van, emberek vagyunk, és sokszor már a törekvés is csodákra képes.

Ezen az úton és a gyerekkel való közös „gyakorlásban” segíthet a Mi volt ma a suliban? beszélgetőpakli, amivel játékosan indulhat be a családi beszélgetés a suliban történtekről. A másik javaslatom pedig a 6-14 éves korosztály számára ajánlott önismereti Sárga Napló, aminek segítségével nemcsak könnyebben mehet az iskolában, közösségben töltött idő feldolgozása, de a napi 10 perc naplóírás közben hasznos életkészségek és értékek elsajátítására, megismerésére is ösztönzi a gyerekeket.

Most akciós csomagban is megveheted ezt a két saját fejlesztésű pszichoedukációs terméket!
 

Kapcsolódó termékek

Mi volt ma a suliban? beszélgetőpakli

5.990 Ft 5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Sárga Napló

5.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Sulis élmények AKCIÓs DUÓ

11.480 Ft 9.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Iskolai Zűrök Csomag

13.970 Ft 11.990 Ft
Kívánságlistára teszem