Vissza az iskolába! - letölthető segédlettel

2021. 04. 16. 00:00:00
Vissza az iskolába! - letölthető segédlettel
Az ovis és alsós gyerekek 4 hét otthoni lazulás és tanulás után, jövő héttől visszatérnek az intézményes nevelés-oktatás kötelékébe. Azok, akik élvezték az otthoni tanulást, valószínűleg nem lesznek túl lelkesek az első napokban, azok pedig, akik már alig várták, hogy újra társaik körében lehessenek, túl nagy izgalommal érkeznek ahhoz, hogy figyelni és fókuszálni tudjanak a tananyagra, vagy az év elején meghatározott viselkedéses normákra. Így vagy úgy, a gyermekeink most is, mint mindig, tele lesznek élményekkel, érzésekkel és gondolatokkal, amelyek mind megosztásra és meghallgatásra várnak.  Épp úgy, mint a hosszú és szabadabb nyári szünet után.

Tudom, hogy pedagógusként nagy a nyomás „felülről”, és be kell hozni a tantárgyi lemaradásokat, de ha van rá lehetőség, legalább az első héten hagyjunk időt magunknak és a gyerekeknek az átállásra. Annak érdekében, hogy mind tanítóként, mind kisdiákként könnyedebben vegyük a váltással és változással járó stresszt, most kifejezetten fontos lenne időt szánni az online oktatás alatti élmények, a vírushelyzettel és az iskolába való visszatéréssel kapcsolatos érzések és elvárások megosztására.

Ezt megsegítendő, az első napokra készítettünk egy 5 oldalas „Vissza az iskolába!” segédletet, ami lehetőséget teremt, hogy a gyerekek

- kifejezhessék az iskolakezdéssel kapcsolatos aktuális érzéseiket,

- megoszthassák az otthontanulással kapcsolatos élményeiket,

- reflektálhassanak a vírushelyzet és a korlátozások okozta változásokra,

- és elmondhassák, mit várnak, mire számítanak a tanév még hátralévő részében.

Természetesen pedagógusként, mi se féljünk megosztani saját érzéseinket, legyen az öröm, vagy akár veszteség, mert az őszinte szavak mindig előhívják a kapcsolódás és együttérzés pozitív élményét, és lehetővé teszik, hogy a gyerekek elszigeteltség helyett, természetesnek és „normálisnak” éljék meg a tapasztalataikat.

Elismerés és köszönet minden elhivatott pedagógusnak a rugalmasságért, amit kikényszerít ez a helyzet, és kívánom, hogy a hátralévő bő két hónap jó egészségben, vidámságban és könnyedséggel áthatottan teljen!

Vissza az iskolába! letölthető segédlet (kattints a képre és töltsd le a nyomtatható PDF-et):