Testvérekkel összezárva

2020. 04. 09. 00:00:00
Testvérekkel összezárva
Sokunk életében ismerős helyzet: a kistesó utánozza a nagytesót, szeretne minden tevékenységben részt venni, szeretne vele együtt játszani, de az elsőszülött ritkán tekint rá partnerként. Szülőként hol a nagytesókat kényszerítjük, hogy bevegyék a kicsit a játékba, hol a kicsinek papolunk, hogy akadjon már le a nagyokról, de akármelyik ujjunkat harapjunk, FÁJ. Mit lehet ezzel kezdeni?

Először is mielőtt bármit tennél a helyzet orvoslására, őszintén vizsgáld meg magadat és próbáld minél pontosabban meghatározni, hogy mi is a probléma. Lepd meg magad egy jó csésze kávéval/teával és egy nyugis fél órában haladj végig a letölthető PDF-ben található kérdéseken.

Önvizsgálódó kérdések szülőknek 

HASZNOS NÉZŐPONTOK:

1. Ha a kicsit sajnálod,- gondold át! A szánalom nem segítség és méltatlan ahhoz a nagyszerű Létezőhöz és Erőhöz, aki Ő. Hatalmas potenciál van abban, hogy állandóan ott lebeg fölötte egy soha el nem érhető léc. Frusztráló persze, és ezt átérezzük néha, de bízzunk benne, hogy képes vele megküzdeni! Ha megkímélés és túlóvás helyett, abban támogatjuk, hogy nézzen szembe a kihívásokkal és vállalja azokat, sokat tud belőle profitálni. Szilágyi Áron olimpiai bajnok kardvívó például egyszer azt mondta, benne épp az formálta a küzdőszellemet, hogy kicsiként sohasem tudta „utolérni” a nem sokkal idősebb bátyját.

2. Ha a nagyra neheztelsz,- gondold át! Önmagunknak lenni, és a saját utunkat járni nem bűn, hanem a boldogság alapfeltétele. Azért, mert elsőszülöttednek megvan a maga világa és éppen nincs kedve kapcsolódni a testvéréhez, még nem jelenti, hogy nem szereti őt. Ami kegyetlen viselkedésnek tűnhet az sok esetben a testvérféltékenység, a szülőkhöz való kapcsolódási vágy kétségbeesett megnyilvánulása, vagy a szeretettel kapcsolatos túlzó elvárásainknak való ellenállás.

3. Ha szülőként az az elvárásod, hogy a gyerekek ne veszekedjenek, hanem mindig békében és boldogságban éljenek egymással - szép idea, de mint olyan, csak törekedni tudunk rá. A JÓL LÉT egy folyamat, ami célról célra haladva, örökösen tágul és mivel nincs vége, sohasem fogunk és nincs is hová megérkezni! Ha tudod, hogy mindent megtettél, sőt még annál is többet, a kölykök mégis nyírják egymást, vegyél egy mély levegőt és lazíts! Nézd őket, mint egy jó focimeccset, és kíváncsian figyeld, mit ad ez nekik!

4. A veszekedő „büdös kölkök” viselkedése NEM ellened szól. Csakis akkor tudsz nekik valóban segíteni, ha a harcukat nem veszed személyes támadásnak.

JÁTÉKOS ÖTLETEK A KISTESÓKNAK:

A kistesó erőszakos és elkeseredett próbálkozásai mögött többnyire a következő SZÜKSÉGLETekre bukkanunk:

  • - összekapcsolódás és kapcsolatteremtés
  • - kompetencia érzése, hogy ő is ér, annyit, mint a nagyok.
  • - Elimerés utáni vágy, hogy ő is erős, ő is okos stb.

A kicsik számára tehát minden játék gyógyító lehet, ami ezekre a szükségletekre fókuszál, illetve amiből megtanulhatja, hogy attól, hogy egy szekér nem veszi fel, ő még ugyanolyan értékes.

A) összekapcsolódás-szeparáció játékok

- RAGASZTÓ PISZTOLY: Adj a kicsinek egy játékfegyvert, mondd, hogy az egy ragasztópisztoly és ha hozzád ér, összeragadtok! Mikor közeledik vele, látványosan jajgass és menekülj, de azért engedd neki, hogy összeragadjatok! A nagyot kérd meg, hogy szakítson szét titeket, és mehet a következő kör!

- BOLOND HINTA: Ültesd be a hintába a kicsit és amikor ellököd, bohóckodj, hogy „na végre, hogy elmentél!” Mikor visszalendül háborodj fel, hogy „Hát te?! Mit keresel már megint itt?!”, és haragot tettetve, lökd el újra! Azt mondtam tűnés innen, nem hallod Te kis vakarcs! Folytasd a túlzó bosszankodást, amíg hintáztok, és készülj, hogy sok lesz a még, még, még!

- KIHANGOSÍTÓ: Amikor látod, hogy a kicsinek fájdalmat okozott a nagy, kezedből formálj tűzoltó hangosbemondót és beszélj bele elváltozatott hangon!

Figyelem, figyelem! Itt a kihangosító. Szeretném Anna belső hangját kihangosítani, tessenek figyelni!

  • • Na majd adok én neked! Azt hiszed kicsi vagyok? Nem felelek meg neked? Nem kapcsolódsz velem! Hát most jól megbüntetlek, és jól szétrombolom a váradat!

  • • Már megint mit csináltam? Akármit csinálok Dani ellök. Valami baj van velem?

  • B)  Kompetencia/elismerés játékok

- KISFŐNÖK: Válassz ki egy rövid időszakot, amíg átadod a dominanciát és az irányítást a kicsinek! Például fürdetés időben: Na gyere, Gyuszika! Legyél Te a főnök! Adj parancsokat és vezényeld le a fürdés időt! Azt csináljuk, amit mondasz kisgazdánk! Mivel kezdjük?

- RENDEZŐ: Kapcsoljatok be egy kedvenc zenét és kérd a gyereket, hogy rendezzen a zenére egy vicces videóklipet! A szülők és a nagytesó lesznek az előadók, a kicsi pedig a rendező. Amíg szól a zene, vezényszavakat kell sorolnia (pl. énekelj, táncolj, kezeket fel, térdre, pörgés, ölelés, közös legguggolás), ti pedig szó nélkül teljesítsétek azokat!

- BÉNA ANYA: Építsetek párnákból akadálypályát és játsszd el, hogy nagyon ügyetlen vagy az átugrásában! Direkt botolj meg, ess el és látványosan bosszankodj! Kérdezgessük a kicsit, „Te hogy csinálod? Ezt nem hiszem el, hogy ügyesebb vagy mint én! Mutasd, hogy kell! Taníts mester!

- APA PADAVAN: Amikor valamilyen ügyességi játékot játszatok (pl. célba dobás) a kihívás ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a gyereknek, apa pedig ne próbáljon mindenáron győzni, hanem direkt idétlenkedjen kicsit, és kérje meg a kicsit, hogy tanítsa meg őt, hogyan kell ezt ügyesen csinálni.

JÁTÉKOS ÖTLETEK NAGYTESÓKNAK

A nagytesók elutasítása és agressziója mögött a következő szükségletek lehetnek: 

  • szeretné a saját életét élni, elmélyülni egy játékban,
  • szeretné, azt érezni, hogy ő is ugyanolyan fontos, mint a kicsi,
  • szeretné megélni és kifejezni, hogy ő a nagy és az erős.

Számukra minden olyan játék hasznos lehet, ahol bántás nélkül megélhetik/kifejezhetik a kistesó iránti neheztelésüket, ahol a szülővel cinkostársak lehetnek, és ahol biztonságos keretek közt használhatja/mutathatja az erejét.

- SZIÁMI IKREK: Játékból ragadjatok össze a kicsivel és jajgass, mint a fába szorult féreg, hogy neked milyen rossz! Kétségbeesetten kérd a nagyot, hogy operáljon szét benneteket! Míg az operáció zajlik, és a gyerekek kuncognak, eltúlozva panaszkodj, hogy ez nem vicces, az agyadra megy már a sziámi tesód és siessen, siessen, mert már nem bírod, hogy rajtad lóg!

- CINKOSTÁRSAK: Amikor a kicsi jól elvan, súgd a nagytesó fülébe: Tudom, hogy az agyadra megy Bogika, Balázs! Megsúgom, hogy néha nekem is, de nem tudok mit tenni. Lennél a cinkostársam? Muszáj megszabadulnom 10 percre, bevonnád addig a játékodba valahogy? Cserébe én is segítek megszabadulni tőle egyszer. Hm?

- TESÓ AZ ŰRBEN: Ha a nagytesó nagyon dühös/féltékeny, legalább képzeletben engedjük neki, hogy kiélje „büntető” késztetéseit, és segítsünk neki legalább a fantázia szintjén felfüggeszteni picit a nehezen viselt valóságot! Amikor a kicsi nincs veletek egy térben, vegyél elő egy babát, és a nagytesó szeme láttára, dobd fel a levegőbe! Erről „jusson eszedbe” az a történet, hogy gyerekkorodban néha annyira haragudtál a tesódra, hogy legszívesebben felrepítetted volna az űrbe. Mesélj neki egykitalált vagy igaz sztorit erről, majd invitáld a játékba! „Te, hogy érzel Bíborkával kapcsolatban? Van kedved megmutatni?” Engedd, hogy „gonoszságokat” tegyen a babával, és max. 15 percig ítélkezés nélkül, nevetgélj vele együtt! Ne félj a felszínre bukkanó agresszív késztetésektől, elfojtva veszélyesebbek! 15 perc után állítsd le a játékot, hogy „Na jó! Ideje az Űrből visszahozni a tesókákat! Mi lenne velünk nélkülük?”

- BOXMEN: Ha a nagy keménykedik a kicsivel, állj közéjük és kezedet az arcod elé emelve, kezdj el ugrándozni, mint egy nagyon laza bokszoló! A gyengébbel erősködsz, öcsisajt? Na gyere, gyere, nekem csipogj, kicsi madár! Amikor persze a gyerek belemegy a játékba, és küzd, fuss, menekülj, és kiabáld, hogy segítség!

- KIHANGOSÍTÓ: Amikor a nagytesó feje már pirosodik, jelentkezz be a már fent  említett kihangosítóként, de most a nagytesó érzéseinek adjon hangot! Például: „Figyelem, figyelem! Lacika haragja kitörőben, mindenki fedezékbe! Lacika nem akar bajt, csak szeretett volna elmélyülten játszani. Nem akar kapcsolódni, nem akar játékot megosztani, azt akarja, hagyjuk békén! Figyelem, figyelem emberek! Lacikát mindenki hagyja békén!

- MESÉK: Felhasználhatsz bármilyen mesét/filmet/saját személyes történetet, ami pozitív „szuggesztiókat” és hasznos üzeneteket közvetít a testvérkapcsolatokról. Példa: 

Kistesók meséje,

Nagytesók meséje,

Zelemér a zűrutazó vakondoki testvérháború tombol c. kalandja 

- Nanny McPhee és a nagy BUMMM c. film,

- Narnia krónikái: Az oroszlány, a boszorkány és a ruhásszekrény c. film 

Kapcsolódó termékek

Kistesók meséje letölthető

1.490 Ft 990 Ft
Kívánságlistára teszem

Nagytesók meséje letölthető

1.490 Ft 990 Ft
Kívánságlistára teszem

Zűrutazások interaktív beszélgetőkönyv II. rész. - Család

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem