Hogyan menedzseljük hatékonyan az osztálytermi viselkedést?

2021. 08. 15. 00:00:00
Hogyan menedzseljük hatékonyan az osztálytermi viselkedést?

Kedves Óvodapedagógusok, Tanár nénik, Tanár bácsik!

Üdvözlünk Titeket a nyári szünetben, és reméljük lassacskán sikerül kipihenni az előző „zűrzavaros” tanév fáradalmait. Mivel többen jeleztétek, hogy szívesen fogadnátok az osztálytermi viselkedés menedzselésével kapcsolatos jó gyakorlatokat, ötleteket, - a pedagógiai munkátokat megsegítendő - készítettünk egy kifejezetten Nektek szóló tanári kézikönyvet, amelyben egy csokor olyan könnyen bevezethető és alkalmazható stratégiát találtok, amelyek megkönnyíthetik az előttetek álló tanév tervezését, és elősegítik egy pozitív osztálytermi környezet megteremtését.

Ha pedagógus vagy, akkor már jó ideje tapasztalhatod, hogy az osztályokban egyre több az érzelmi és viselkedési problémával küzdő gyermek, egyre kevesebb a barátságos, összetartó, együttműködő osztályközösség, és egyre nehezebb az érdeklődés és valamiféle rend, fegyelem fenntartása az osztálytermekben.

Ahhoz, hogy ezen a kihívásokkal teli pályán minél több sikerélményünk legyen, hasznos, ha van egy olyan terv és néhány gyakorlati stratégia az osztálytermi viselkedés kezeléséhez:

• ami az egyre kacifántosabb tantervi és egyéb elvárások teljesítése mellett időt és energiát takarít meg a számodra,
• ami egyszerű, azaz nem igényel túl sok előkészületet a részedről,
• ami bizonyítottan hatékony, azaz egy többek által letesztelt, működő technika és eszköz.

Semmilyen módszer nem működik azonban, ha a mögötte álló pedagógiai filozófiával/megközelítéssel nem tudunk azonosulni, ezért az alkalmazásuk előtt fontos letisztázni magunkban, hogy mi személyesen milyen „vezetési stílust” képviselünk, és mi az elsődleges célunk a tanítási folyamat során. 

Az általam összegyűjtött technikák, akkor tudnak jól működni:

• Ha egyetértesz azzal, hogy tanárként a sikered elsődleges kulcsa, hogy képes legyél pozitív kapcsolatokat kialakítani a diákjaiddal.
• Ha prioritás számodra, hogy egy olyan biztonságot adó tanulási környezet alakíts ki, ahol a gyerekek úgy érezhetik, hogy a közösség értékes részei.
• Ha a tekintélyelvű vezetés helyett, nem sajnálsz időt és energiát áldozni a közös konszenzusokra, sőt célod bevonni a gyerekeket is a saját életüket érintő dolgok irányításába, a döntéshozásba, felelősségvállalásba, mert bízol, benne:

- hogy mindez pozitív hatással van mind az iskolai magatartásukra, mind a tanulmányi eredményükre,
- hogy ezzel elébe mehetsz egy sor hatalmi harc, viselkedési probléma és konfliktus kialakulásának, amit a megelőzés hiányában mind véget nem érő tűzoltó munkaként kéne kezelned. 

Ha a szemlélet szimpatikus, következzék a gyakorlat! Mostantól a webshopban elérhető a Spiribuuu 8 leckéből álló, 50 oldalas tanári kézikönyve, amelyben 1-4. osztályok számára összegyűjtöttünk és lépésről-lépésre bemutatunk egy sor hasznos osztálytermi gyakorlatot, amelyekkel pedagógusként pozitív módon tudod befolyásolni az osztály viselkedését, és amik nagyban megkönnyítik a gyerekekkel végzett oktató-nevelő munkádat.

Az egyes leckékben bemutatott stratégiák bevezetéséhez, előre elkészítettük számodra a szükséges szemléltető segédanyagokat, sablonokat, nyomtatványokat, így az előkészületek is egyszerűen és gyorsan megvalósíthatóak.

A letölthető módszertani csomagban a következőket találod:

I. lecke: Közös megállapodás a szabályokban

1. Hogyan érdemes rögtön az év elején letisztázni és közösen megállapodni az osztályteremre vonatkozó szabályokban és elvárásokban.
2. „Egy csapat vagyunk”- osztályértékrend poszter
3. „Órai elvárások” osztályszabály poszter

II. lecke: Hasznos szokásrendek kialakítása és begyakorlása

1. Hogyan érdemes játékosan begyakoroltatni a diákokkal az olyan ismétlődő rutineljárásokat, mint például a megérkezés, órai előkészületek, sorakozó, csoportmunka, egyéni munka, étkezések, hiányzás bepótlása stb.
2. Nyomtatható szokásrend tervező segédanyag, ami segít fejben átgondolni ezeket az ismétlődő tevékenységeket, és hogy melyiknek mi legyen a konkrét, lépésről-lépésről meghatározott menete.
3. Szemléltető poszter 4 db néma kézjelzésről, amit megtaníthatsz a diákjaidnak, hogy a szükségleteik jelzése ne akassza meg folyton az óra menetét.

III. lecke: Osztályközösség-építő tevékenységek

1. 5 db osztályközösséget építő tevékenység, ami segít kiépíteni és elmélyíteni az osztálytársak közötti kapcsolatot.
2. 10 db kinyomtatható szituációs kártya, a szociális készségek gyakorlásához, amelyekkel rendszeresen átbeszélhettek vagy eljátszhattok egy-egy kihívást jelentő társas helyzetet.

IV. lecke: Figyelemfelrázó gyakorlatok

1. 5 db energetizáló, agyfrissítő játék, amivel tanítás közben felrázhatod kicsit a lankadó figyelmet.
2. 5 db osztálymondóka, amit az egyes tevékenységek közötti átmenethez, figyelemfelhívásra használhatsz fel. Te elkezded, az osztály befejezi, így nem szorul újra és újra magyarázatra, hogy mi a teendő.

V. lecke: Osztály munkakörök

1. 18 db hétről-hétre kiosztható osztálymunkakör ötlet, hogy minél több diák vehessen részt a közösség életét érintő hasznos tevékenységekben.
2. Kinyomtatható munkakörkártyák, hogy a hirdetőtáblán vizuálisan is meg tudd jeleníteni, hogy az adott héten ki, milyen munkának a felelőse.

VI. lecke: A pozitív visszajelzések

1. Miért fontos és hogyan érdemes kommunikálni a pozitív megerősítést és a dicséreteket?
2. 12 féle kinyomtatható köszi-kártya, a gyerekek pozitív viselkedésének a megerősítéséhez.
3. Osztály nyeremény poszter, amiből az osztály közösen választhatja ki a kiváltságot, amit „kiérdemelt”.

VII. lecke: A rendbontás kezelése

1. Milyen szemléletmóddal és kommunikációs eszközökkel érdemes kezelni a rendbontó viselkedést és a diákok között felmerülő konfliktusokat.
2. Nyomtatható zűr-korrigáló űrlap, amit akkor vethetsz be, ha súlyosabb sérelem vagy károkozás történik az osztályban. Az érintett tanuló(k)nak kell írásban kitölteni és olyan kérdésekre válaszolni, amelyek segítenek neki(k) reflektálni arra, ami történt, átgondolni, hogy érezhette magát a másik, hogyan tehetné jóvá a hibát és legközelebb mit tesz majd helyette.

VIII. lecke: A szülőkkel való együttműködő kapcsolat

1. Ötletek a szülőkkel való barátságos és együttműködő kapcsolat kialakításához.
2. Nyomtatható ismerkedő űrlap, amit a szülők töltenek ki a gyermekeikről. A megosztott információk segítenek a tanítóknak jobban megismerni leendő diákjaikat.
3. 10-féle jó hír-küldő karkötő sablon, amivel egyrészt pozitív visszajelzést tudsz adni egy-egy akár kihívást jelentő tanulónak, másrészt a szülők felé való kommunikációnak is egy egyszerű és kreatív módja lehet.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor a letölthető iskolai foglalkozások között találod ezt a hiánypótló módszertani csomagot.

Kapcsolódó termékek

Osztálytermi viselkedés hatékony menedzselése

12.990 Ft
Kívánságlistára teszem