FAMILY RE-CONNECTION 4.-Ötletek a fokozott családi feszültség oldására.

2020. 03. 28. 00:00:00

Aztán minél inkább eluralkodik rajtunk a belső káosz, annál inkább tükröződik imádott csemetéink viselkedésében, ami megint rátesz egy lapáttal a már amúgy is túlhevült hangulatra, és így tovább...

Nem folytatom az ördögi kör illusztrálását, mert egyrészt mindannyian tudjátok miről van szó, másrészt van más választásunk. Lehet, hogy nem könnyű, de van. Nem muszáj, de ki LEHET lépni belőle.

Íme, néhány egyszerű technika, amit én szoktam alkalmazni, ha éber leszek arra, hogy MOST SOK, vagy SOKK:

Mivel én nem vagyok egy jógázós, tornázós valaki és sajnos meditálni sem szoktam a szó mindfullness-es értelmében, a ZEN-re pedig nem vagyok fogékony, ha nagyon pörög vagy lefagyott az elmém, jobb híján az EMDR terápia vagy a BRAIN GYM középvonal keresztező gyakorlatait szoktam használni, hogy kicsit összeszedjem magam.

A keresztező gyakorlatok lényege, hogy újra összekapcsolják az intenzív élmény vagy a hosszan fennálló stressz hatására szétkapcsolódott jobb és bal agyféltekei működést. A féltekék között visszaállt kommunikáció pedig értelemszerűen segít bennünket az információk hatékonyabb feldolgozásában. Tanítók és gyógypedagógusok is szokták használni ezeket a gyakorlatokat órákon, hogy támogassák vele a koncentráltabb munkát és/vagy fejlesszék a motoros, írás és olvasáskészséget.

Nem írnék róluk hosszabban hiszen bárhol utánajárhattok, hogy mik ezek bővebben, inkább a teljesség igénye nélkül listázom a számomra és a gyerekeim számára leginkább bevált gyakorlatokat:

1. Először is nálunk családi szinten van arról egy megegyezés, hogy bármi bajunk van (most például a koronavírus krízis) vigyázunk egymásra, békére törekszünk és nem bántjuk egymást. Ha mégis megtörténik, semmi gond, egymás között mindent jóvá lehet tenni, és jóvá is teszünk. PONT. Ez amolyan szabályféle.  Ebben a keretben simán előfordul, hogy a gyerekeim figyelmeztetnek, hogy ne veszekedjek velük, vagy én kérem a férjemet, hogy emlékezzen, ami első pillanatban rosszul eshet, de igazából mindannyian tudjuk, hogy a közös JÓ-ra vonatkozik.

2. Gyors szemmozgatás jobbra és balra.

Akár az ujjadat követed, akár csak két stabil pont között cikázol a szemeddel, rövid idő után érezni fogod, hogy nagy levegőt kell venned és jól esik kifújni. A nagy sóhaj után be is csukhatod a szemed és csak figyeld a gondolatok és érzések kavargását. Feljöhetnek váratlan emlékek, érzések, ötletek, de ne ragadd meg őket, csak figyeld. Ismételd ezt párszor, amíg nem érzed, hogy könnyebb.

3. Gyereknél, ha intenzív érzelem van, fogd meg a vállát, vedd fel vele a szemkontaktust, és finoman kérd, hogy szemeivel kövesse pár pillanatig a tiktakkoló kezedet. Néhány szemmozgatás után ő is fújja ki a levegőt. Az enyémek kérni szokták, hogy „anya, radírozzunk!” ha valami számukra sokkolót láttak egy mesében/filmben és annyira megragadja a képzeletüket, hogy zavarja őket, de igazából akkor is tudod alkalmazni, ha nem kérik.

Tegnap például a fiam nagyon sírt egy őt ért „igazságtalanság” miatt és ez ritka. Nem volt elérhető, nem akart beszélgetni, csak maga elé bámulva bömbölt. Mivel hagyta, átöleltem és olyan formában csináltam a keresztező gyakorlatokat, hogy felváltva érintettem a jobb és bal vállát, jobb és bal térdét, - de csak finoman, nehogy még inkább felidegesítsem. Így üldögéltünk csendben kb. 2 percig, aztán sóhajtott egy nagyot és előállt egy megoldási javaslattal. Így működik.

4. Mindenféle mozgásos vagy alkotó játék nagyszerű stresszoldó, főleg ha ezeket még keresztező gyakorlatokkal is kombináljuk:

- indián szökdelés

- bal kézzel jobb fület fogva, jobb kézzel bal fület fogva ugrándozás

- ellentétes oldali kéz-láb kulcsolás

- fekve biciklizés ellentétes oldali térd-könyök érintéssel

- kereszt vagy részeges járás

- Kisebbekkel játszhatsz olyat, hogy rajzoltok egy fekvő nyolcas alakú úttestet és az a feladat, hogy gurítsa végig rajta a kisautót, üveggolyót, krumplit stb. úgy, hogy a tárgyat nem emeli fel a papírról.

- Twister társasjáték

5.Ha nagyon nem megy a lazítás, nem marad más, mint a feszítéssel/feszüléssel dolgozni. Ilyenkor szorítsuk össze még inkább az izmainkat, pl. öklünket, karunkat, nyakunkat, fenekünket, lábunkat, testrészről testrészre az egész testünket, fokozzuk a feszülést, amíg lehet, majd egy hatalmas sóhajjal engedjük el. Hihetetlen felszabadító tud lenni.

Ó, igen! És a légzés. Akármi van, lélegezz!

SZÚÚÚ-SZÁÁÁ

Tartalomhoz tartozó címkék: nehéz élethelyzetek