FAMILY RE-CONNECTION 2.-Rend a káoszban

2020. 03. 26. 00:00:00
FAMILY RE-CONNECTION 2.-Rend a káoszban

Este 6 óra van, ugyanabban a ruhában vagyok, amiben aludtam, még nem mostam fogat, de egész nap főzök, rakodok, itthonról dolgozok, telefon a fülemen, gyerekek a nyakamon, a házi sehol, a lakás szalad... HELP!

Néhány hasznos tapasztalat a gyerekekkel otthon „ragadt” szülőknek.

1. Vegyünk le az elvárásokból!

NyIlván mindenki szeretné jól csinálni ezt az egészet és minél hamarabb újra komfortosan érezni magát a kialakult szituációban, de hékás,  legyünk realisztikusak, - krízis van! A helyzet új, szokatlan, változásban vagyunk és az ehhez való alkalmazkodás nem megy egyik pillanatról a másikra, - sem a szülőknek, sem a gyerekeknek. Ha észreveszed, hogy elvisz a lendület, vegyél egy jó mély levegőt, és fújd ki!  smiley Ez most ilyen. Nem tudjuk „jól” csinálni, de mi van, ha nem tudjuk elrontani sem?

2. Nagy a stressz. – Egyszerűsítsünk!

Egyszerűsíteni mindenkinek mást jelent. A lényeg, hogy csak a lényeggel foglalkozzunk. Ha pedig minden lényeges, akkor priorizáljuk a teendőket. Ahogy jönnek a „feladatok”, folyamatosan kérdezgesd magadtól, hogy mi a legfontosabb most, ebben a pillanatban? ... És most? ... És most? Ne ijedj meg, ha ez gyakorlatilag percenként változik, - az élet valójában ilyen természetű.

Példa: Oké reggel van, előttem egy csomó tennivaló. Mi a legfontosabb most? Kávé. Szuper. Akkor megfőzöm. Jön egy hívás. Nagyon fontos, hogy felvegyem? Igen, de épp a gyerekemmel beszélek, ez most fontosabb. Akkor hadd csörögjön. Percenként választani, mindig a jelenben lenni, - Mi a meditáció, ha nem ez?

Ha szereted a TO DO listákat, a struktúrált időbeosztást, mert neked az úgy egyszerűbb, az nagyszerű, csináld, hiszen valóban hasznos tud lenni, de szeretném, ha reális és rugalmas maradnál, mert a túl nagy kontroll újabb stressz és hatalmas kiakadások forrása lehet.

3. Kapaszkodó a káoszban: Válassz 1-3 olyan dolgot, ami fontos és ahhoz ragaszkodj!

Javaslom, hogy legyen minimum 1, maximum 3 olyan dolog, ami számotokra fontos, értékes, ami ugyanúgy néz ki minden nap és ami nem képezi megbeszélés tárgyát. Ez minden családnál más lehet, például:

- minden reggel összebújás

- minden délelőtt torna

- mindenki együtt étkezik az asztalnál

- csendes pihenő délutánonként, amikor mindenki külön vonul, és azt csinál, amit akar

- egy szertartásosabb esti rutin

- egy közös 10 perces ruhahajtogatás vagy rendrakás, miközben a YouTube-on kedvenc slágereket bömböltettek

- esti mozizás...

Lehet bármi, ami Neked/Nektek értékes. Még egyszer mondom: legalább egy és ne legyen több, mint 3! Ennyi kell, hogy ebben a kaotikus átalakulásban meglegyen a megszokás, az állandóság, az ismétlődés, a kiszámíthatóság, azaz a minimális biztonság élménye.

Azoknak, akik ennél több struktúrára vágynak és szeretnek jól szervezettek lenni, itt egy kis segítség a napirend összeállításához:

4. Hogyan szervezzük a gyerekes hétköznapokat?

A mindennapok megszervezéséhez érdemes a tevékenységeket úgy csoportosítani, hogy éppen mire fókuszálunk az adott időben. Például átgondolhatjuk és megtervezhetjük, hogy mikor legyen:

  1. Játékidő
  2. Tanulós vagy koncentrálós idő
  3. Mozgásos idő
  4. Csendes idő
  5. Közös idő
  6. Képernyőidő
  7. Rendetlenkedésre szánt idő (Kisebb gyerekek esetén fontos, hogy ennek is adjunk teret, máskülönben ösztönösen megteremtik. Ilyen tevékenységek pl. a festés, gyurmázás, főzés, sütés, szennyes ruhák szétválogatása, mosogatóban pacsálás, takarítás stb.)

Szép is lenne, ha minden egyes nap, mindegyiket ki tudnánk pipálni, de szerintem maradjunk reálisak, nem fog sikerülni, és rendben is van az így. A napirend nem cél, sokkal inkább egy iránytű, ami segít valamiféle rendet, rendszerességet tartani a szétfolyó hétköznapokban.

Ha egy csésze kávé mellett szívesen átgondolnád és írnál magatoknak napirendet, készítettünk egy egyszerű táblázatot, amiben ezeket az időelemeket kombinálni tudod. Alakítsd azokat a saját ritmusotokhoz, formáld a magadévá! Nincs jó vagy rossz módja annak, hogy hogyan és mivel töltitek az időtöket, úgyhogy csináld úgy, ahogyan az Nektek a leginkább megfelel.

Az egyes időelemről bővebben, - azaz, hogy mit érdemes csinálni játékidőben, mozgásos időben, képernyőidőben stb., illetve hogyan támogassuk a gyerekeket az önálló játékban - a következő bejegyzésekben olvashatsz.

Addig is, íme egy táblázat segítségül, amelynek segítségével könnyebben tervezheted a napodat (letöltéshez kattints a képre):

Tartalomhoz tartozó címkék: nehéz élethelyzetek