Erős akaratú gyerekek és kiabálós szülők. 9 közös erősség

2020. 05. 25. 00:00:00
Erős akaratú gyerekek és kiabálós szülők. 9 közös erősség
Isten látja lelkem, imádom a fiamat, és sokszor büszke vagyok a fene erős akaratára, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy az intenzív összezártságban soha nem tépáztuk cafatokra egymás idegeit.

Volt egy, két... khm... jó pár helyzet, amikor nyugodtnak maradni, ráadásul együttműködésre bírni az akaratában gátolt és az ellenállásba apait-anyait beleadó gyereket, ezen a valóságon túli képességnek tűnt, és jobb híján oroszlánkirályt megszégyenítő módon üvöltöttem. Ám ahelyett, hogy bezárkóztam volna a WC-be egy doboz vaníliás karikával, némi pálinkával és egy ostorral, hogy én vagyok a világ legrosszabb anyukája, egy ponton úgy döntöttem, hogy ellátogatok ezen a valóságon túlra és kiterjesztem a képességeimet.

A nekem bevált stratégiáról később még írok, de gyereknap alkalmából most inkább ünnepeljük a karantén enyhülését és ismerjük el azt a hihetetlen erőt és potenciált, amivel nap, mint nap gyűrtük/gyűrjük egymást gyerekeinkkel!

Ha valaki nem is sejti  mit értek erős akaratú gyereken, nagyjából így definiálnám:

Önmagukkal teljes integritásban élő kiskorúak, akik nehezen mozdíthatóak el a saját nézőpontjukból. Sziporkázó szellemiség, kíváncsiság, intenzív érzelmek és autonómiára való igény jellemzi őket. Életkortól függetlenül a saját fejük után szeretnek menni, és ahelyett, hogy elfogadnák a kívülről jövő iránymutatást, maguk akarják megcsinálni és megtanulni a dolgokat, a maguk módján. Teljes gázzal élik az életüket. Amikor a szívük akar valamit, energiájuk a fény sebességével száguld a cél felé, de mivel a gyermektest és az agy fogaskerekei lassabban mozognak, csigalassúnak élik meg vágyaik megvalósulását. Nehezen tűrik a korlátokat, így folyamatosan tágítják a határokat egyre tágabbra, és tágabbra, és...igen. 

Nem is folytatom, - úgyis ismerős. 

Ha a lányod/fiad egy erős akaratú gyerek, te pedig egy erős akaratú szülő vagy, biztosan tréningezitek majd egymást egyre nagyobb rugalmasságra és jól is van ez így, ám ne felejtsd el a sok „kemény edzés” mellett néha elismerni, hogy már most van néhány szupererőtök - ami közös!, és legalább akkora áldás, mint amekkora átoknak tűnhet:

  1. Mentálisan erősek vagytok. Nem adjátok fel egykönnyen a számotokra fontos dolgokat. Amikor mások már lemondanának a célról, Ti fogat összeszorítva, még elszántabban és még fókuszáltabban küzdötök tovább, amíg el nem éritek.
  2. Mivel tisztában vagytok azzal, hogy mit akartok, könnyedén ellent tudtok állni a kortársnyomásnak vagy bármilyen többség által követett „normának”. Más emberek véleménye és megítélése nem igazán van hatással a cselekedeteitekre.
  3. Mivel nem egyszerű követnetek a mások által hozott szabályokat és inkább kreatív megoldásokat kerestek a problémákra, gyermeked jó eséllyel egy a jövő sikeres vállalkozói közül, Te pedig épp ezzel a vállalkozó szellemmel keresed a kenyeredet, vagy legalábbis erről álmodozol.
  4. Nehéz benneteket negatívan befolyásolni. Ha azt mondják nektek, hogy ne csináld, mert ez vagy az lesz, nem hisztek neki rögtön, mert a saját tapasztalatból származó tudás az, amit valóban értékeltek.
  5. Szívósak vagytok. Ha elestek, felálltok. Újra és újra.
  6. Nem szerettek hezitálni és bizonytalankodni. Képesek vagytok a gyors döntéshozásra.
  7. Ha valami érdekel benneteket, nincs szükség sem folyamatos nyaggatásra, sem külső jutalmazásra, hogy csináljátok. A belső motiváció repít, és önjáró motorként dolgoztok, ha valami lelkesít titeket.
  8. Egyedi látásmódotokkal és fejlett kritikai érzéketekkel folyamatosan kihívás elé állítjátok a normákat és szabályokat hozó személyeket, aminek jól lehet egyesek nem örülnek, mégis ez a fejlődés és növekedés motorja.
  9. Végtelen mennyiségű energiát mozgattok, és ez bár néha kimerítő lehet, mégis jól megy. Egy ilyen képességgel nem lehet és nincs is mit tenni, csak kalapot emelve elismerni!

Boldog gyereknapot anyák, apák és gyerekek!

UI: A csökönyös akarat és az intenzív érzelmek szelídítésére fejlesztettünk egy szuper kis kártyajátékot, a Gorom Banya Szelídül indulatkifejezést gyakoroltató kártyákat. Kukkantsátok meg, és ha tetszik lepjétek meg magatokat eggyel!

Tartalomhoz tartozó címkék: szülő-gyerek kapcsolat

Kapcsolódó termékek

Gorom Banya Szelídül gyakorlókártyák

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem