Ofők figyelem! Terjesszünk Kedvesség Vírust az osztálytermekben!

2023. 11. 16. 00:00:00
Ofők figyelem! Terjesszünk Kedvesség Vírust az osztálytermekben!

Legújabb tanári segédletünket külföldi tartózkodásunk ihlette, - úgyhogy máris van egy jó oka annak, hogy ebben a tanévben épp itt lakunk Mallorcán.

A gyerekeim itt egy spanyol-angol nemzetközi kéttannyelvű iskola padjait koptatják, és az órák felén, amelyek spanyolul (vagy épp katalánul) folynak szerintem csak bámulnak ki a fejükből, de édesanyjuk legnagyobb örömére van egy olyan órájuk, hogy „Emotional skills”, (magyarul Érzelmi készségek óra).

Ezen az órán olyan dolgokról tanulnak, hogy mi is az a mindfulness, mire jó, és gyakorolják is a tudatos jelenlét és a tudatos kapcsolódás különböző technikáit. A fiam még alsós, ötödikes, és szeptemberben volt egy 5 napos ún. Kedvesség projekt az osztályukban, amikor a gyerekeknek minden nap valami apró barátságos cselekedetet kellett megtenniük egy-egy osztálytársukkal. Kaptak ehhez egy példalistát, és abból választhattak, hogy az adott napon épp milyen random kedves tettet hajtanak végre.

Imádtam ezt az ötletet, mert hiszek a kedvesség transzformáló erejében és tudom, hogy ez a fogalom jóval több egy-egy jóindulatú, segítőkész tettnél. A kedvesség minden ember IGAZ természete, ha elhiszi magáról, ha nem, ha felismerte magában, ha nem, ha kifejezi, ha nem. Így aztán nagyon megörültem, hogy a fiam lehetőséget kap arra, hogy még inkább felfedezze Igaz természetét, és hogy a saját bőrén tapasztalhatja meg, milyen hihetetlen csodákra képes a jóindulatú, nyitott odafordulás embertársaink felé.

Titkon reménykedtem, hogy ez a projekt abban is a segítségére lesz, hogy könnyebben és hamarabb beilleszkedjen az új osztályközösségébe, elvégre „kötelezően végrehajtandó” iskolai feladatként kapta meg, hogy nyitnia „kell”, közelednie „kell”, kapcsolódnia „kell”, ráadásul kedvesen és szolgálatkészen.

Aztán arra is gondoltam, milyen nagyszerű projekt lehetne ez a hazai iskolákban is, ahol tapasztalatom szerint lenne mit javítani az osztályok érzelmi klímáján. Kicsit féltem, hogy ez a kedvesség téma itthon túl pozitívnak, túl rózsaszínnek és túl cukrosnak hangzana, és esetleg ellenállást váltana ki a magyar néplélekben. De aztán eszembe jutott egy-két rendíthetetlenül optimista és lelkes pedagógus kollegám, akik még mindig az állami iskolarendszer romjai között végzik hősies küldetésüket, és tudtam, hogy ők nagyon is értékelnének egy ilyen projektet. Főleg, ha lenne idejük és energiájuk arra, hogy kitalálják a példalistát és megtervezzenek hozzá mindenféle vizuális segédletet - ugye?

Mivel nem szeretném, hogy ilyen apróságon múljon a Fény és a kedvesség terjedése, és mivel iskolapszichológusként épp semmi egyéb dolgom nincs ezen a szigeten, úgy döntöttem megcsináljuk nekik.

Bár az ötlet nem az enyém, a kivitelezés - azaz a játékos és praktikus formába öntés - azonban annál inkább. Fogadjátok szeretettel a Spiribuuu legújabb érzelmi nevelést segítő osztályprojektjét, ami azt a nevet kapta, hogy: OOKEDVES – A titkos küldetés. A gyerekek ebben a projektben mindannyian titkos ügynökök lesznek, akik azt a rendkívül titkos megbízást kapják, hogy

1) észrevétlenül terjesszék a Kedvesség nevű vírust az osztályközösségben,
2) dokumentálják a sikeresen végrehajtott akciókat,
3) végül adjanak jelentést a küldetés során szerzett benyomásaikról.

A letölthető csomagban elkészítettünk számodra minden „spéci kémcuccot”, amire a küldetéshez szükséged lesz, de PSSSZT! Ezeket csakis a webshopban mutatjuk meg, linket a Kapcsolódó terméknél találsz.

Ha 2.-6. osztályos ofőként vagy tanárként szívesen felszámolnád az osztályodban a sok negatív energiát, bántást, piszkálódást, rosszindulatú versengést, kivagyiságot nemtörődömséget, elkülönülést... és szeretnél valahogyan javítani az osztály érzelmi légkörén, itt az idő, hogy elterjeszd a Kedvesség Vírust a gyerekek között, és türelmesen figyeld ahogy napról-napra egyre inkább kivirul a közösség!

Sok sikert Ügynök!

Tartalomhoz tartozó címkék: iskolai foglalkozás közösségépítés

Kapcsolódó termékek

00KEDVES Titkos Küldetés osztálytermi projekt

7.990 Ft 4.990 Ft
Kívánságlistára teszem