00KEDVES Titkos Küldetés osztálytermi projekt

A 00KEDVES Titkos Küldetés osztálytermi projekt játékos lehetőséget kínál, hogy a gyerekek nyitottsággal, együttérzéssel és barátságos módon közeledjenek egymáshoz. Ez a játékos osztálytermi program ahhoz kíván hozzájárulni, hogy barátságosabb hellyé tegyük a 2.-6. osztályos osztályközösségeket.

A projekt lényege, hogy egy szabadon meghatározott időtartamban az osztályban mindenki azon fog ügyeskedni, hogy kimutassa a kedvességét a társainak. Ehhez segítségül hívjuk a játékosságot, és a projektet 00KEDVES Titkos Küldetésnek neveztük el. Minden gyerek egy különleges ügynök lesz, azzal a küldetéssel, hogy a közösségben titokban terjessze a Kedvesség nevű vírust, dokumentálja ahogyan napról-napra “kivirul” egy-egy társa, végül megfigyelje, hogy hogyan hatott ez a folyamat rá személyesen és az egész közösségre. 

7.990 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!
00KEDVES Titkos Küldetés osztálytermi projekt
7.990 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!

Leírás

Kiknek ajánljuk: 2.-6. osztályos gyerekcsoportokkal dolgozó szakembereknek (Ofőknek, pedagógusoknak, iskolapszichológusoknak).

A projekt célja:

  • Áthangolni az osztályban jelenlevő negatív érzelmi légkört - bántást, piszkálódást, rosszindulatú versengést, kivagyiságot, nemtörődömséget, elkülönülést stb. -  és egy fokkal barátságosabb osztályközösséget formálni.
  • Arra ösztönözni a tanulókat, hogy nyitottsággal, együttérzéssel és barátságos módon közeledjenek egymáshoz.
  • Lehetőséget biztosítani a gyerekeknek, hogy saját bőrükön tapasztalhassák meg, hogy ha másokkal jót tesznek, az milyen pozitív hatással lehet mind a saját közérzetükre, mind a közösség érzelmi klímájára.
  • Elősegíteni, hogy az osztályban új barátságok és ismeretségek alakuljanak ki, és a meglévő klikkek között szabadabb átjárhatóság legyen.
  • Lehetővé tenni a „rossznak” bélyegzett gyerekek számára, hogy felfedezzék és megmutassák valódi természetüket.

A projekt lényege, hogy egy szabadon meghatározott időtartamban az osztályban mindenki azon fog ügyeskedni, hogy kimutassa a kedvességét a társainak. Ehhez segítségül hívjuk a játékosságot, és a projektet 00KEDVES Titkos Küldetésnek neveztük el. Minden gyerek egy különleges ügynök lesz, azzal a küldetéssel, hogy a közösségben titokban terjessze a Kedvesség nevű vírust, dokumentálja ahogyan napról-napra “kivirul” egy-egy társa, végül megfigyelje, hogy hogyan hatott ez a folyamat rá személyesen és az egész közösségre. 

A projekt időtartama és időpontja a céltól függően szabadon alakítható, - lehet 5 nap, 10 nap vagy akár egy hónap is. Kifejezetten hasznos lehet ez a játék szeptemberben, évkezdéskor a csoport összehangolására, adventi időszakban az ünnepekre való hangolódáshoz, vagy bármikor évközben, a közösség megerősítéséhez.

Ebben a letölthető csomagban minden szükséges eszközt előre elkészítettünk Nektek, ami a projekthez szükséges:

1. Egy útmutatót a projekthez és a gyerekeknek szánt letölthető PDF segédanyagokat:

  • Előre megfogalmazott levél az utasításokkal,
  • 18 db Akció kártya,
  • “Küldetés teljesítve” feladatlap, amin a gyerekek dokumentálhatják és kipipálhatják a sikeresen véghezvitt kedvesség akciókat,
  • Jelentés “feladatlap”, amin a diákok megfogalmazhatják a kedvesség terjesztése alatt szerzett benyomásaikat,
  • “Kitüntetés” sablon, amit majd a projekt végén fogsz kiosztani a gyerekeknek, a titkos ügynökként végzett munkájukért.

2. A PDF-ek mellett elkészítettünk számodra egy órán kivetíthető prezentációs diasort, (.pptx) aminek segítségével beszélgetést kezdeményezhetsz a gyerekekkel a kedvesség természetéről, hatásáról, majd lépésről-lépésre bemutathatod a gyerekeknek a Titkos küldetés projektet. A prezentáció vetítéséhez mindenképp internet elérés szükséges a tanteremben.

Írta és szerkesztette: Hodos Enikő, pedagógiai szakpszichológus

A projekt apropójáról bővebben ebben a blogcikkben is olvashatsz.

Ti írtátok

A Kedvesség Küldetéssel már megint egy csodát alkottatok! Nagyon köszönöm a magam, és az osztályom nevében is. A szülőktől kaptuk Mikulásra ezt az osztályprogramot, és meg is csináltuk decemberben. Nagyon jól sikerült. Már a projektet bemutató diasort is rendkívül élveztük, jókat beszélgettük a témáról, és a kis harmadikosaim lelkesen vetették bele magukat a küldetésbe. Persze semmilyen kedves tett nem maradt titokban, ment egész héten a susmus, hogy ki, kivel milyen küldetésben van, de nem bántam. Remek hangulat kerekedett az osztályban, olyan igazi,meghitt, barátságos, ünnepi! Még a beszámolókat is szépen kitöltötték a gyerekek. Elképesztő, hogy egy kis játékosság, és a gyerekek figyelmének tudatos terelése milyen pozitív változást hozhat közösségi szinten is. Több ilyen kéne. Nem csak a gyerekeknek hasznos ez, hanem mi tanárok is könnyebben boldogulunk velük, ha jók az energiák.” (P.-né Zsuzsa, 3.-os ofő)

"Kezdő iskolapszichológusként vittem be a projektet egy olyan ötödikes osztályba, ahol az osztályfőnök szerint sok a csúfolódás és veszekedés a fiúk és lányok között. Mivel minden vizuális segédanyagot elkészítettetek, így a megvalósítás nem igényelt komolyabb előkészületeket. Külön nagy könnyebbséget jelentett számomra a prezentációs diasor, ami segít bemutatni a gyerekeknek a Kedvesség Küldetést, és aminek kapcsán nem csupán a kedvesség fontosságáról tudtunk beszélgetni, hanem felszínre kerülhettek az osztályban jelenleg zajló konfliktusok is. Nem így terveztem, de a program indirekt lehetőséget adott arra is, hogy valamelyest tisztázódjanak a fiúk és lányok közötti ellentétek. Arra is nagyszerű eszköz volt ez az 5 napos projekt, hogy összedolgozzunk az osztályfőnökkel. Bátran ajánlom minden tanítónak a Kedvesség Küldetés Projektet, aki szeretné, hogy az osztályában kicsikét figyelmesebben, együttérzőbben bánjanak egymással a gyerekek.“ (K. Kata, iskolapszichológus)

"Nagyszerű projekt felsős osztályokban is! Mivel úgy hiszem, a kedvesség és a törődésünk kimutatása idősebb korban is fontos tanulnivaló, ezért én év elején bevittem a 7.-es osztályomba. Gondoltam, kezdődjék jó hangulatban az év, és rázódjunk kicsit újra össze a nagy karácsonyi lazulás után. Ez egy kifejezetten cuki osztály, nincs túl sok piszkálódás a gyerekek között, de van azért néhány figura, aki kilóg a sorból, és akiket magányosnak látok, ezért tettem egy próbát. Szeretném visszajelezni, hogy a projekt zseniális, remekül működik nagyokkal is. Még ha nem is vették olyan komolyan a küldetések teljesítését, mint a talán a kisebbek tennék, azt hiszem a program alapötlete, a kedvesség és a barátságos egymás felé fordulás, mint idea hatott. Nagyon jót tett az osztályközösség általános hangulatának.” (A. Eszter, angol tanár)

Vélemények

5.00
1 értékelés
1
0
0
0
0
Írd meg a véleményedet!
2024. 05. 15.
Etika órán valósítottam meg 6. osztályosokkal. Mivel ők etikások, nem az egész osztály volt jelen, vannak, akik hittanra járnak. A projektet 2 hétig vittük.
Már az elején lelkesen fogadták a diákok az ötletet, és a visszajelzések után a két hét alatt a lelkesedésük is megmaradt.
A jelentés kitöltése után elmondhatom, hogy az Ügynökeim jó munkát végeztek, és talán az lesz a legjobb, ha a jelentésekből idézek számotokra.
Hogy miként érezték magukat attól, hogy kedvesek voltak olyanokkal is, akikkel amúgy nem szoktak, a következő válaszokat kaptam:

„Melengető érzés volt, jólesett!”

„Nagyon jól, ez meleg érzés a szívemnek!”

„Nagyon nagy öröm van benne, és meglepődés azért, hogy ők meglepődtek!”

„Szórakoztató feladat volt, élveztem.”

„Nagyon jól éreztem magam, még azzal is jó volt együtt lenni, akit nem kedvelek.”

„Hát, bennem megváltoztatott valamit lelkileg, és ez pozitív érzéssel tölt el, és emiatt a mindennapjaimat is vidámabban töltöm.”

A másiktól kapott barátságos gesztusnál többnyire azt írták, hogy pozitív élmény volt, volt, aki meglepődött a másik odafigyelésén, pl. mikor előre engedték az ajtón.

Hogy mit tanultak belőle?

„Ne féljetek másokat megdicsérni!”

„Segítőkésznek kell lenni!”

„Nagyon jó érzés másoknak segíteni.”

„Hogyha kedvesek vagyunk egymással, akkor lehet, hogy a másik is kedves lesz velünk, és nem fogunk veszekedni.”

„Hogy jó móka.”

„Jobb adni, mint kapni (valamikor).’

Az osztályközösségben is érezték a két hét hatását, jobb lett a közösség, itt elsősorban az etikásokat értették alatt, de volt visszajelzés arra is, hogy az egész osztályközösségben lehetett érezni a pozitív hatását. Még én is kaptam figyelmességet.:)

Végül kiemeltük, hogy igazán akkor fognak jó munkát végezni, ha a kedvességvírust továbbra is terjesztik a mindennapokban. Az biztos, hogy jövőre, mikor ötödikeseim lesznek, az első projektünk ez lesz! :)

Végül az egyik jelentésben született egy mondat, melyet nagy lapokra kiírták a résztvevők, és az osztályukat fogja díszíteni. A mondat így hangzik: "Csak jól járok, ha jót teszek!" Ha kikerül az osztályba, szívesen küldök róla képet. :)