Nyári gyerekkönyv-ajánló

2021. 06. 29. 00:00:00
Nyári gyerekkönyv-ajánló
A webshopunkban összeválogattunk néhány olyan gyerekeknek szóló könyvet, ami igazi csemege lehet lelki egészségük szempontjából. Bár ezek hagyományosan nem mesekönyvek, mégis fontos értékeket közvetítenek, és minden erőltetett nevelési szándék nélkül segítik az olyan hétköznapi élethelyzetek feldolgozását, amivel kapcsolatban a gyerekeknek nehézségeik lehetnek.

Írok mindegyikről egy kis személyes szösszenetet, hátha Ti is kedvet kaptok, hogy valamelyiket elolvassátok a skacoknak.

Ovisoknak ajánlom:

1. David Soman és Jacky Davis: Katicalány

A történet nagyon egyszerű. Egy kislányról szól, akinek úgy alakult, hogy egyedül kell feltalálnia és szórakoztatnia magát, ugyanis a szüleinek fontos dolga akadt, a bátyja pedig szívesebben játszik a barátaival, amibe nem engedi csatlakozni, mert szerinte ő még kicsi. Katicalány és kutyája, Bingó ezután egy olyan napot töltenek együtt, amit valamennyien átéltünk kisgyermekként. A gyermeki képzelet ugyanis minden hétköznapi dolgot kivételessé és varázslatossá tud tenni, és mindent, ami unalmas, izgalmassá tud változtatni.
A könyv abban zseniális, hogy mind a szülőt, mind a gyermeket emlékezteti erre, és remek beszélgetési alapot szolgáltat ahhoz, hogy kicsinyeinkkel elbeszélgessünk az önálló játék fontosságáról, és a saját potenciáljukról, azaz, hogy igenis képesek egyedül is megtalálni a saját szórakozásukat, és hogy a közérzetük alakulásáért ők maguk is sokat tehetnek.

2. David Soman és Jacky Davis: Katicalány és Darázsfiú

Katicalány másik „hőstette” a játszótéren zajlik, ahol a kislány a barátkozás teljesen hétköznapi nehézségébe ütközik bele, - játszópajtása nem akarja azt játszani, amit ő javasol, neki pedig ahhoz nincs kedve, amit Samu szeretne. Mihez kezd ilyenkor két óvodás? Dühösek lesznek egymásra, megsértődnek, más barát után néznek vagy inkább egyedül játszanak tovább... Mindegyik lehetséges, és Katicalánynak mind meg is fordul a fejében, de helyette más ötlete támad: kompromisszumot köt, és ezzel újra valami varázslatos veszi kezdetét. Nem egyszerű tudomány ez kérem szépen! Sokszor még nekünk, felnőtteknek is feladja a leckét. Ezért nem árt minél előbb elkezdeni a gyakorlását, vagy legalábbis megismerkedni a kompromisszum fogalmával és előnyeivel... Cuki sztori!

Alsósoknak ajánlom:

3. Koby Yamada: Mit kezdjünk egy problémával?

Nagyon szokatlan könyv, soha nem olvastam még hozzá hasonlót, és személy szerint engem magával ragadott a képi világa is. Egy oldalon sok illusztráció és kevés szöveg található, szépen lassan olvasható a történet, ami egy gyönyörű metafora. A sztori annyi, hogy egy kisfiúnak egy szép napon lett egy problémája, ami nincs megnevesítve, konkretizálva, hanem egy csodaszép gomolygó felhőcskeként van illusztrálva. A fiúcska nem érti honnan került oda, nem szereti, zavarja, fél is tőle ezért próbálkozik mindenfélével, hogy kizárja az életéből, - próbálja elzavarni, figyelmen kívül hagyja, elbújik előle stb., de ettől a „probléma” egyre csak nagyobb lesz. Egy nap aztán a főhős szembeszáll a nagy felhővel, belerepül egyenesen a közepébe, és ott valami olyasmit talál, amire egyáltalán nem számított. Megérti minden probléma titkos természetét és rendeltetését, amivel egy gyökeresen eltérő hozzáállást sajátít el. A probléma persze ettől még egy megoldandó dolog marad, de már nem ellenség többé, és nem is fél tőle.

Nagyszerű eszköz, hogy a gyerekekkel elbeszélgessünk a problémák, nehézségek és az élet kihívásainak a természetéről, - főleg, ha a gyermekeink (vagy akár mi magunk is) hajlamosak vagyunk arra, hogy profi kontrollálással elkerüljük a gondokat, vagy épp tűzzel-vassal küzdünk a létezésük ellen.

4. Koby Yamada: Mit kezdjünk egy ötlettel?

Ugyanennek a kisfiúnak egy szép napon támadt egy ötlete, ami szintén nincs kifejtve, hanem az ÖTLET egy aranytojásra hasonlító lényecskeként van ábrázolva. A főhős először nem veszi komolyan, de az ötlet megy utána, aztán fél attól, hogy a többiek kinevetik majd miatta, ezért rejtegeti... szóval mindent elkövet, amit a belső isteni sugallatainkkal általában el szoktunk követni, majd végül rájön, hogy hogyan is kell bánni ezzel a kinccsel, és mi történik, ha ténylegesen hagyja, hogy hasson rá és gondozza.
Nagyszerű olvasmány mindenkinek, de azoknak a gyerekeknek különösen hasznos lehet, akiknek mindig kell egy kis extra bátorítás, mert valahogy nincsenek tisztában a saját értékeikkel. Azoknak, akik sokszor hagyják magukat lebeszélni arról, amit szeretnének, akiknek még tanulniuk kell, hogy bízzanak magukban, a meglátásaikban, és merjék követni az álmaikat.

Felsősöknek és középsulisoknak ajánlom:

5. Kádár Annamária: Valódi példaképek

Ezt a könyvet én magam felnőttként is nagyon szerettem olvasni. 13 hétköznapi mesehős, ma is élő magyar példaképek élete van leírva a könyvben, olyan módon, mintha valóban egy izgalmas és rendkívül inspiráló mesét olvasnánk. Hiteles történetek, amiben szépen kibontakozik, hogy a hős honnan indult, milyen buktatókkal, nehézségekkel nézett szembe az útja során, és milyen varázserőket mozgósított magában, ami segítette őt a megküzdésben és a sikerei elérésében. A könyv óriási hitet ad, elszántságra és kitartásra ösztönöz, de mindenekelőtt azt az üzenetet közvetítette számomra, hogy merjek szenvedélyesen élni, mert a „sikerhez” kell, hogy kicsit „őrült” legyen az ember. 
 

Kapcsolódó termékek

Kobi Yamada: Mit kezdjünk egy problémával?

2.790 Ft
Kívánságlistára teszem

Niels van Hove: Hogyan győztem le a szekálómat?

2.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Deliága Éva - Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk a szorongással?

3.650 Ft
Kívánságlistára teszem

Deliága Éva - Lovász Hajnalka: Mit kezdjünk az akaratossággal?

3.650 Ft
Kívánságlistára teszem