Hogyan kezeld a konfliktusokat? iskolai foglalkozás

Hogyan kezeld a konfliktusokat? letölthető iskolai foglalkozás egy 6 lépéses módszer bemutatása és gyakorlása az osztályban előforduló vitás helyzetek kezeléséhez.

A prezentációs diasort és a segédleteket (PDF) tartalmazó csomag segítségével felsős osztályfőnökök, tanárok, iskolapszichológusok, szociális segítők egy jó hangulatú, interaktív órát tarthatnak 10-16 éves gyerekcsoportoknak az osztályban és a barátok között előforduló konfliktusokról, és azok rendezésének békés módjáról.

8.990 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!
Hogyan kezeld a konfliktusokat? iskolai foglalkozás
8.990 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!

Leírás

A diasor (.pptx) lépésről-lépésre vezeti a pszichoedukációs órák menetét (javasolt: 2 x 45 perces órában megtartani), és a következő ismereteket tartalmazza:

  • Téma bevezető kérdések az osztálybeszélgetéshez.
  • Nehezítő tényezők, gyakori hibák a vitás helyzetek kezelésekor.
  • A viták megoldásának 3 lehetséges módja.
  • A békés konfliktus kezelés 6 lépésének bemutatása, életszerű iskolai példákkal illusztrálva.
  • Konfliktus szituációk a kiscsoportokban való gyakorláshoz.
  • Témát összegző kérdések a záró osztálybeszélgetéshez.

A diasor mellé készítettünk egy PDF dokumentumot, amelyben összeszedtük a legfontosabb szempontokat és segédleteket a 6 lépéses konfliktuskezelő módszer órai gyakorlásához. Többek között:

  • 6 db színekkel jelölt konfliktusmegoldást kidolgozó feladatlapot a csoportmunkához (ezt érdemes a foglalkozásokhoz kinyomtatni),
  • 6 db megoldókulcsot, azaz mindegyik gyakorló konfliktus szituációhoz tartozó egy-egy lehetséges példa megoldást a 6 lépés alkalmazásával. 

Írta és szerkesztette: Hodos Enikő, pedagógiai szakpszichológus

Ha bővebben szeretnél olvasni arról, hogy milyen módon fejleszthetők az iskolában a konfliktuskezelő képességek (és egyáltalán, melyek is ezek), akkor olvasd el az erről szóló blogcikkünket ITT.

Ti írtátok

Soha nem szoktam véleményezni termékeket, de ezt most megteszem, mert úgy vélem, tényleg nagy segítség lenne minden osztályfőnöknek. Nekem hetedikeseim vannak, akik nem mondanám, hogy bűnrosszak, jó kapcsolatban is vagyunk, meg eleve sokat beszélgetek velünk. De azért azt látom, hogy sokszor nem egyeznek, beszólogatnak egymásnak, bosszúból visszavágnak és szinte már megszokásból bántják egymást. Akartam erről velük beszélgetni, de ha belekezdtünk, mindig elakadtunk ott, hogy ki mit csinált. Ez a prezentációs tananyag (vagy nem tudom hogyan hívjam) azért volt hasznos nekem, mert végre nem csak azon rugóztunk, hogy kinek mi a problémája a másikkal, hanem tudtam konkrét megoldást is tanítani a gyerekeknek. Nagyon tetszik, hogy az anyag egyszerű, könnyen átadható és gyakorlási lehetőséget is kínál. Nekünk kellett 3 alkalom, hogy átrágjuk magunkat a témán, de azt láttam, hogy a gyerekek élvezték, és azt jelezték vissza, hogy ezeken az órákon valami hasznosat tanultak. Azt nem tudom, hogy majd az életben is alkalmazzák-e a tanultakat, remélem fogják, de legalább fejben már megvan nekik, és gyakorolhatták is a lépéseket. Tényleg szívesen ajánlom minden pedagógus kollégának!” (K. Ferenc, 7.-es osztályfőnök)

Kedves Spiribuuu! Gratulálni szeretnék a „Hogyan kezeld a konfliktust?” c. oktatási segédanyagukhoz. Az iskolapszichológus kérésére rendeltük meg az intézményünkbe, és a segítségével már több osztályban is levetítettük az anyagot. A kollégáim beszámolói alapján a prezentáció könnyen érthető, világos és jól felépített, a példa és gyakorló szituációk pedig élethűek, könnyen befogadhatók a diákok számára. A többi Spiribuuu-s edukációs eszköz is arról árulkodik számomra, hogy Önök valóban értik, mivel küzdünk mi az osztálytermekben, és azon vannak, hogy megkönnyítsék a munkánkat. Köszönöm a tevékenységüket a magam és kollégáim nevében.”  (Zs. Viola, felső tagozatos munkaközösség vezető)

Szeretném megköszönni, hogy összeraktátok ezt a konfliktuskezelést tanító diasort, hatalmas segítség. Nekem egyszerűen nem lenne sem időm, sem elég tudásom egy ilyet legyártani az osztályomnak, pedig nagyon sok nálunk is a vita és veszekedés. Még nincs sok tapasztalatom ofőként, de szeretném jól csinálni, és szerintem nagyon fontos, hogy a diákok érzelmi jóllétével is foglalkozzunk. Még nem tartottam meg az órákat, mert igyekszem fejben felkészülni, hogy ez most kicsit más típusú óra lesz. Szóval szuper anyag, hálás vagyok érte és majd mesélek hogyan ment, hogyan fogadta a „banda”. „ (Cs. Réka, 5.-es osztályfőnök)

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg a véleményedet!