Hogyan tanítsam meg a gyerekemnek, hogy kontrollálja a dühét?

2020. 04. 21. 00:00:00
Hogyan tanítsam meg a gyerekemnek, hogy kontrollálja a dühét?

Az előző írásomban olyan légzőjátékokat, lazító játékokat és megküzdéses játékokat listáztam melyeket szülőként fel tudtok használni a kis méregzsákok lenyugtatására, itt pedig összeállítottam egy letölthető segédletet ahhoz, hogy hogyan tudjátok otthon átbeszélni és picit tudatosabban feldolgozni az agresszió témakörét ovis és kisiskolás korú gyerekekkel.

Miért fontos ez?

A problémamegoldó, konfliktuskezelő, kommunikációs és társas készségek ugyanúgy tanulás és gyakorlás útján fejleszthetők, mint a síelés, a zongorázás vagy épp az idegen nyelven való beszéd. Megtanulhatunk persze lovagolni „véletlenül” is, - ha épp lovastanyán nevelkedünk és a szüleink lovasoktatók, de egyrészt nincs mindenkinek ilyen szerencséje, másrészt még ha van sem biztos, hogy sikeresen adaptáljuk a környezeti mintát. Éppen ezért, ha egy mód van rá, ne bízzuk a véletlenre a mindennapi élethez elengedhetetlen skillek elsajátítását, hanem tanítsuk meg ezeket a gyerekeknek!

Felnőttként talán mesterkéltnek, szokatlannak és kényelmetlennek tűnhet az agresszióról beszélgetni a gyerekkel, de higgyétek el, nekik ez cseppet sem furcsább, mint a gomba alkotórészeiről, az igekötőkről, vagy a hangjegyekről tanulni. Talán még érdekesebbnek is találják, hiszen a kérdések róluk szólnak, ráadásul a „feladatlapokon” való közös munka a kapcsolatotokra is jó hatással lehet.

Ha nálatok az indulatosság épp aktuális téma, fusd át az alábbi lépéseket, nyomtasd ki és fűzd egybe a webshopból megrendelhető és letölthető Indulatkezelő PDF segédleteket, majd a saját tempótokban, nyugiban, jó hangulatban haladjatok végig az egyes „leckéken”!

Kalandra fel! :)

* * *

1. lépés:

Először is mielőtt bármit tennél a helyzet orvoslására, őszintén vizsgáld meg magadat, és próbáld minél pontosabban meghatározni, hogy mi is a probléma. Ehhez pihenj meg egy fél órára-órácskára, és haladj végig az Indulatkezelő segédletek Önvizsgálódó kérdések szülőknek c. feladatlapjának kérdésein.

2. lépés: 

Mielőtt eszközöket kínálnál a csemetédnek, fontos, hogy beszélgessetek az aktuális viselkedéséről. Nyugodt körülmények között ülj le vele és fizikai kontaktot teremtve, békés hangon mondd el neki, hogy észrevetted, hogy mostanában sokat kiabál/ veszekszik/ üt/ rúg/ harap/ hisztizik/ csúnyán szól, és bár Te is mérgelődtél emiatt, igazából nincs gond, megérted, és tudod, hogy nem könnyű ez most neki sem.

3. lépés: 

Ezután beszélgess vele picikét a dühről/haragról, mint érzelemről is. Például így:

Meg tudod nevezni, mit érzünk, amikor kiabálunk egymással vagy megütjük a másikat?... Úgy van. A harag/düh egy érzelem, és amikor ezt érezzük feszültek vagyunk és mérges gondolataink vannak.

Fontos, hogy tudd, kicsim, a harag NEM ROSSZ dolog, minden ember érzi néha. Olyan, mint egy belső vészcsengő, ami azt jelzi, hogy valami nem oké nekünk, valami zavar minket. Gond akkor van, ha ez a vészcsengő túl hangossá válik, mert az szétfeszíti az idegeinket, „robbanunk”, és az nem biztonságos.

Mit szólnál hozzá, ha elkezdenénk megtanulni, hogy milyen eszközökkel tudjuk meghallani a vészcsengőnket és kontrollálni a mérgességünket? Hm?

4. lépés:

Ezt követően beszélgessetek arról, hogy mik azok a dolgok, amik menetrendszerűen bekapcsolják a haragot nála és nálad, mert így fel tudtok készülni előre, hogy elkerüljétek/minimalizáljátok a következő „robbanást”.

Az ovisoknak, kisiskolásoknak készítettünk ehhez vizuális segédleteket, amelyet az Indulatekezelő segédlet Nyomógomb színező (Mi az, ami fel szokott bosszantani?) és a Haragmérő (Mekkora a haragom?) elnevezésű feladatlapjain találsz.

5. lépés:

Gyűjtsétek össze, hogy milyen testi jelekből vehetjük észre, hogy beriasztott a vészcsengő! Például az izmok megfeszülnek, az arc kipirul/elsápad, szaporábban lélegzünk, a gyomrunk görcsbe rándul/felkavarodik, a torkunk összeszűkül, a tenyerünk izzad, a fejünk megfájdul, melegünk lesz/fázni kezdünk stb. Ebben a letölthető segédlet Dühös test lapja lesz segítségetekre. Arra keressétek a választ, hogy a "Tested melyik részén szokott riasztani a vészcsengő?"

KÉRDEZD A TESTEDET!  mozgásos játék: 

Ezzel arra tudod tanítani a gyereket, hogy figyeljen a teste jelzéseire, ugyanis, nagyon sokszor azért riaszt be a vészcsengő, mert a kicsi éhes, szomjas, álmos, érintéshiánya van, mozgáshiánya van, vagy fáj valamije. Ha nem tudod miért dühös, kérd meg, hogy játszatok ingásat!

  • Álljunk egyenesen, szívem, mintha ingák volnánk, és kérdezzük meg a testünket mire van szüksége! Én is csinálom veled, figyelj! Ha a válasz igen, az inga előre dől, ha a válasz nem, az inga hátra dől. Kezdhetjük?

• Ennél valamit, testecske?

• Innál valamit, testecske?

• Pihennél picit, testecske?

• Mozognál picit, testecske?

• Ölelnél picit, testecske?

• Fáj valahol, testecske?

6. lépés:

Következő lépésben beszélgessetek arról, hogy ki hogyan szokott viselkedni, ha mérges, és milyen következményei vannak a kiabálásnak, lökdösődésnek, csúnya beszédnek stb. Az Automata anya és automata gyerek (Reaktív viselkedések és következményeik) lap az Indulatkezelő segédlet része.

7. lépés: 

Végül közösen találjátok ki, hogy legközelebb mi lehetne hasznosabb megküzdési mód, mi lehetne a segítség a részedről és készítsetek akciótervet! Ehhez nyomtassátok ki a "Dühösből vidámba" akciótervet! 

8. lépés: 

Egy új készség elsajátítása minden esetben türelmet és kitartást igényel, ezért bízzunk a gyerekekben, hogy képesek bölcsen választani, a kudarcok ellenére is bíztassuk őket és gyakoroljunk velük közösen! Ehhez használd a Gorom Banya Szelídül Indulatkifejező Varázsigék gyakorlókártyákat.

További érzelmi nehézségek (pl. félénkség, búskomorság, veszteség/gyász) kognitív feldolgozásához szeretettel ajánlom a Zűrutazások című beszélgető könyveket.

Tartalomhoz tartozó címkék: indulatos viselkedés_ önkontroll

Kapcsolódó termékek

Indulatkezelő Segédletek

1.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Gorom Banya Szelídül gyakorlókártyák

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Zűrutazások 3:1-ben, 3 kötet együtt

8.970 Ft 7.450 Ft
Kívánságlistára teszem