Hogyan támogassuk a kicsiket abban, hogy jól kezeljék az óvodában előforduló társas helyzeteket?

2022. 07. 15. 00:00:00
Hogyan támogassuk a kicsiket abban, hogy jól kezeljék az óvodában előforduló társas helyzeteket?

A gyerekek nap mint nap sokféle társas kihívással szembesülnek az oviban vagy az iskolában, ugyanakkor még kevés eszközük van ezek megoldására.

Azok a gyerekek, akik még szegényes problémamegoldó készséggel bírnak, hajlamosak:
- elkerülni a cselekvést és a nehéznek ítélt helyzeteket (pl. elbújnak, amikor csúfolják őket),
- vagy anélkül lépnek akcióba, hogy átgondolnák mit cselekszenek (pl. megütik a társukat), és impulzív döntéseikkel további bonyodalmakba sodorják magukat.

Mivel mind a harc, mind a menekülés sok energiát emészt fel és nagyfokú stresszel jár, ezért sok gyerek idejekorán elveszíti a közösség és a barátkozás iránti érdeklődését, vagy épp erején felül küzd azért, hogy fenntartsa a „baráti” kapcsolatait.

A problémamegoldó készségek életkornak megfelelő pallérozása, ezért rendkívül hasznos lenne, ám gyerekeink kognitív edukálása jelenleg főként a memorizálásra összpontosít (színek, betűk, számok, versek, információk megtanulása). Bár a helyes válasz elsajátítása remekül működik iskolai feladványok esetében, az emberi kapcsolatokban jelentkező problémákra nem jelentenek megoldást, ugyanis azokhoz memorizálás helyett elemzésre és kreativitásra van szükség. 

Gyermekeinket tehát azzal készítjük fel leginkább az óvodai/iskolai életre, ha minél kisebb kortól bátorítjuk őket arra, hogy a megfigyelt társas jelenségekről feltegyék a saját kérdéseiket, levonják a saját következtetéseiket és kisebb-nagyobb problémáikra megtalálják a saját kreatív megoldásaikat.

Íme néhány nyitott végű kérdés, melyek nagyszerű ösztönzői lehetnek a problémamegoldó gondolkodásnak:

Mit gondolsz, miért történt az, hogy...
• Mit vettél észre, amikor...
• Mi az, ami működik/nem működik itt?
• Szerinted mi lesz, ha azt választod, hogy...
• Honnan tudod, hogy ez működni fog?
• Hogyan csinálhatnád ezt legközelebb másképp?

Természetesen a kicsiknél kicsiben kell kezdeni, és ehhez készítettünk egy új, kifejezetten az ovisoknak szánt letölthető társasjátékot. Az Óvodai Zűrök játék során a gyerekek felnőtt támogatása mellett, a mesék biztonságos környezetében vizsgálhatják meg a leggyakoribb óvodai problémákat, és egyszerű kérdések segítségével tanulhatnak meg összpontosítani a zavaró viselkedés mögött meghúzódó részletekre. Az egy-egy állatkölyökről szóló mesekártyák végül lehetséges megoldást is kínálnak a bemutatott problémára, de a játék lényege épp az, hogy még a történet befejezésének megismerése előtt, a gyerekek időt és ösztönzést kapjanak a saját belső válaszaik felfedezéséhez.

 

Kapcsolódó termékek

Óvodai Zűrök

5.990 Ft
Kívánságlistára teszem