HELP! Miért utálnak, és miért nem barátkoznak velem a többiek?

2024. 05. 22. 00:00:00
HELP! Miért utálnak, és miért nem barátkoznak velem a többiek?

Iskolapszichológus foglalkozásaim keretén belül gyakran játszom a gyerekekkel "bolond iskolásat", vagy „idegesítően viselkedőset”, hogy a nevetésen és az örömön keresztül oldhassam az iskolai stresszt, és játékosan taníthassak nekik alapvető dolgokat a társas érintkezés bizonyos szabályairól.

Azon túl, hogy a túlzások és a bolondozás fokozza az együttműködési készséget és gyógyító nevetéssel járnak együtt, még egy meglepő hozadéka lett ezeknek a játékoknak. A gyerekektől kapott „idegesítő viselkedés” játékötletekből szép lassan összeállt egy listám arról, hogy mi az, amit általában bizarrnak és zavarónak ítélnek az osztálytársaikban.

Elneveztem ezt a listát RED FLAG listának, és tapasztalatom szerint ez az eszköz kifejezetten hasznos lehet olyan gyerekeknél, akik figyelem, érzékenység vagy önreflexió híján többnyire nincsenek tisztában azzal, hogy a társaik mi okból kerülik a társaságukat, miért gúnyolják, miért közösítik ki őket, és miért nem barátkoznak velük.

Hangsúlyozom: ezzel NEM azt mondom, hogy ezek a gyerekek hibásak, és hogy jó okkal utasítják el őket a többiek. Ám mivel legtöbbjük kétségbeesetten vágyik arra, hogy elfogadottabb és népszerűbb legyen a társai körében, hasznos segítség lehet számukra, ha a tehetetlenség és az áldozati szerep táplálása helyett rámutatunk a konkrét „zavaró” viselkedésre, és esélyt adunk arra, hogy ő maga is felismerje és korrigálja ezeket.

Természetesen, ha ezen már túl vagyunk, mindent bevetettünk, de az osztálytársak elutasító, bántó hozzáállása változatlan maradt, akkor a helyzet komolyabb fajsúlyú. Ha egy már beszilárdult kollektív neheztelés vagy más csoportdinamikai jelenség áll a háttérben, az sajnos nem orvosolható annyival, hogy a gyermek felismeri a RED FLAG-eket és igyekszik megfelelni a csoport elvárásainak. Ebben az esetben érdemes iskolapszichológus bevonását kezdeményezni az osztályközösség morális és érzelmi klímájának javításához, a gyermeket pedig egyénileg támogatni abban, hogy:

  • minél inkább képes legyen békébe és barátságba kerülni saját magával,
  • felismerje és elismerje a saját értékeit, és merje azokat kifejezni, megmutatni másoknak is.
  • megismerje hol vannak a saját határai, és merje azokat megvédeni is adott helyzetben. 

Ennek megsegítéséhez készítettünk egy szuperjó munkalapcsomagot, melynek segítségével a szülők, pedagógusok, pszichológusok és más segítő szakemberek támogatni tudják ezeket a sokat piszkált gyerekeket. A letölthető csomag az alábbi eszközöket tartalmazza:

  • 20 tételes RED FLAG lista, amely segít beazonosítani és korrigálni azokat a nemkívánatos viselkedésformákat, amiket nehezen tolerál az osztályközösség, és esetlegesen a kiközösítéshez vezetnek. A listához tartozik 1) pontozótábla, 2) konkrét példa ötletek a viselkedéses alternatívákra, 3) gyakorlást segítő heti nyomonkövető táblázat.
  • 4 db „Csúfolódás kezelése” feladatlap, melyek célja lelkierőt önteni a megtiport önbecsülésű gyerekekbe. Kérdései segítenek pozitívabb mederbe terelni a gyermek önmagáról alkotott gondolatait, és figyelmét a helyzet lehetséges megoldásai felé irányítják.
  • 12 db Önvédelmi stratégiát tanító lista + gyakorlókártya, melyek mind remek alternatívái lehetnek a tehetetlenségnek, a tűrésnek, a lefagyásnak vagy a fékevesztett önvédelmi reakcióknak.
  • 3 db önvédelmi stratégiák gyakorlását segítő feladatlap.

Bővebben a termékről a webshopban olvashatsz (lásd. kapcsolódó termékek), és kívánjuk, hogy minél több gyereknek hozzon könnyedséget a társas életébe.

Kapcsolódó termékek

Támogató eszközök a csúfolódás és kirekesztés kezeléséhez

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem