22 napos ÉV VÉGI HAJRÁ – Erőgyűjtő kihívás!

22 napos ÉV VÉGI HAJRÁ – Erőgyűjtő kihívás!

Ez a furcsa 2020-as esztendő lassan a vége felé közeledik. Ahogy emberekkel beszélgetek, kiderül, hogy így vagy úgy mindenki a végét várja. Mintha a december 31-én éjfélkor felcsendülő himnusz szélnek eresztené ennek a zűrzavaros évnek az összes bizonytalanságát, és valami szép, új, biztos jövő hírét zengené.

Én kívánom mindenkinek, hogy így legyen, és forduljanak kedvezőbbre a dolgok varázsütésre, ám tapasztalataim szerint, minden csodaszerű változás, könnyednek tűnő siker és fejlődés mögött szisztematikusan és kitartóan ismételt TUDATOS ERŐFESZÍTÉS áll. Vagyis a dolgok akkor zárulnak le, amikor tisztességgel befejezzük azokat, és akkor kezdődnek el, amikor egy mély levegővétellel belevágunk.

Arra gondoltam, hogyha már ilyen sokan érezzük, hogy elég volt a fentekből és a lentekből, vagy így év vége felé már kellőképpen alacsony az energiaszintünk ahhoz, hogy bármit is érezzünk, zárjuk le ezt az évet, EGYÜTT, TUDATOSAN! A fennmaradó kevés időt használjuk fel arra, hogy napi 5 perc erejéig pillantsunk vissza és osszuk meg egymással ennek a káoszos, csalódásokkal és meglepetésekkel teli fárasztó évnek a reflexióit.

A Spiribuuu Facebook oldalán november 9-én elindítok egy 22 napos ÉV VÉGI ERŐGYŰJTŐ kihívást. Minden nap feldobok Nektek egy-egy elgondolkodtató kérdést, ami arra hív, hogy szembenézz az elmúlt év nehéz és könnyed érzéseivel, és tudatosítsd azokat a tapasztalataidat is, amiket soha nem volt időd vagy kedved kiértékelni.

Olyan idők ezek, amikor szinte mindennap történik valami szokatlan, és nagy valószínűséggel mostanában NEM kisimult barátok és minden nyűgre fogékony, empatikus és megértő családtagok vesznek körül. Talán te is észrevetted, hogy egy ideje sok érzelmi teherrel egyedül battyogsz.

Szerencsére nem kell, hogy így legyen! Legalább itt, az érzelmi nevelés fontosságát hangsúlyozó Spiribuuu Facebook csoportban legyünk jelen Önmagunk és egymás számára, és használjuk ezt a 22 napos kihívást arra, hogy visszaszerezzük az év során elcsurgatott erőnket, tornásszuk feljebb a "frekvenciánkat" és adjuk meg egymásnak azt az élményt, ami minden izoláció gyógyítója, hogy látlak Téged, hallak Téged, értelek Téged és itt vagyok Neked.

Mivel része vagy ennek a szívvel is gondolkodó, szeretettel és tisztelettel nevelő szülői és pedagógus közösségnek, szeretném, ha elismernéd, hogy TE már egy ideje „kitartóan dolgozol” a szép, új világon, ezért TE magad vagy a REMÉNY, amelyre szükség van ebben a kihívásokkal teli időszakban. A játékosságban, kedvességben és örömben való hited és a békés családi és iskolai együttélésre való vágyad HATALOM, és én arra bíztatlak, hogy higgy a hatalmadban.

- Tudtad például, hogy minden alkalommal, amikor ellenállsz a késztetésnek, hogy keményen lealázz egy őrjítően viselkedő gyereket, akkor jobb világot teremtesz?

- Elismernéd, hogy minden alkalommal, amikor leállítod magad és mély levegőt veszel amikor már készen állsz a robbanásra, csattanásra, jobb világot teremtesz?

- Mondta már neked valaki, hogy minden alkalommal, amikor veszekedés helyett türelemmel és humorral reagálsz a házastársad hülyeségeire, valódi HŐS vagy, és jobb világot teremtesz?

- Vagy hogy minden alkalommal, amikor a nehéz időkben segítséget kérsz vagy támogatást adsz, és a közömbös izoláció helyett a kapcsolódást választod, CSODA vagy és jobb világot teremtesz?

- Mi lenne, ha ezzel az évvel magunk mögött hagynánk a sok önhibáztatást és önbántást, és végre az értékeinket és erősségeinket látnánk ugyanilyen kristálytisztán?

- És mi lenne, ha az új évben ebből merítenénk és erre építkeznénk?

Ha megszólítva érzed magad, arra bátorítalak, hogy vállald ezt a 22 napos kihívást, hívd meg a számodra fontos embereket is, és oszd meg Velünk kommentben a napi kérdésekre felbukkanó gondolataidat. Minden nagy változás egyetlen apró lépéssel kezdődik. A Tied akár kezdődhet azzal, hogy az unalomig ismételt, szokásos ellenálló gondolatok ellenére („Az én érzéseim nem normálisak.”, „Ugyan kit érdekel az én megélésem?” „Ez egy baromság, semmi értelme!”, „Jó lenne, de most nincs időm.” stb.) veszel egy mély levegőt, és 5-4-3-2-1 GO, - ugrasz egyet az ismeretlenbe, a szokatlanba, és írni kezdesz.

Ha pedig valaki más hozzászólása megérint, reagálj rá bátran és kedvesen, a legtisztább szándékod szerint.

A 22 napos kihívás kérdései és a válaszok helye:

1. nap kérdése: Mi volt az év legfelemelőbb élménye számodra? Facebookon ITT található ez a bejegyzés.

2. nap kérdése: Mi jelentette a legnagyobb nehézséget számodra ebben az évben? Facebookon ITT található ez a bejegyzés.

3. nap kérdése: Hogyan és miben változtál a tavalyi évhez képest? Facebook oldalunkon ITT találod ezt a kérdést és a válaszokat.

4. nap kérdése: Milyen fontos „leckét” tanultál meg ebben az évben magadról, másokról, az életről? Facebook oldalunkon ITT találod ezt a kérdést.

5. nap kérdése: Mi az, ami a leginkább meglepetés volt a számodra ebben az évben?  Facebook oldalunkon ITT találod ezt a kérdést.

6. nap kérdése: Melyik kapcsolatod fejlődött legtöbbet vagy virágzott idén? A Facebookon pedig ITT található a kérdés és a válaszok.

7. nap kérdése: Mik azok a pillanatok, emlékek ebből az évből, amiért büszke vagy magadra?  A Facebookon a kérdés ITT található.

8. nap kérdése: Mi az, amire ha visszagondolsz ebből az évből, még mindig szégyenled magad, de legalábbis nem vagy rá büszke? A Facebookon ITT található a kérdés.

9. nap kérdése: Milyen veszteségek értek ebben az évben? A Facebookon ITT található a kérdés.

10. nap kérdése: Mi az, ami idén jelentőségtelivé vagy jelentőségtelibbé vált a számodra? A Facebookon ITT található a kérdés.

11. nap kérdése: Mi az, amivel kapcsolatban utólag úgy véled, hogy felesleges volt, és csak az értékes idődet vesztegetted vele?  A Facebookon ITT található a kérdés.

12. nap kérdése: Mi az, amin sokat dolgoztál az idén, és fejlődtél is benne? A Facebookon pedig ITT található a kérdés.

13. nap kérdése: Melyik az a képesség vagy életterület, amit totálisan elhanyagoltál az idén, vagy legalábbis visszafejlődést tapasztalsz benne? A Facebookon ITT található a kérdés és a válaszok.

14. nap kérdése: Mi az, ami annyira fontos neked, hogy minden nehézség közepette is nagy gondot és figyelmet fordítottál rá idén (is)? A Facebookon ITT található a kérdés és a válaszok.

15. nap kérdése: Milyen területe az életednek kérte idén a legtöbb energiát, figyelmet tőled? A Facebookon ITT található a kérdés és a válaszok.

16. nap kérdése: Mi az, ami annyira megnevettetett idén, hogy még most is emlékszel rá? A Facebookon ITT található a kérdés és a válaszok.

17. nap kérdése: Miért ejtettél könnyeket ebben az évben? A Facebookon ITT található a kérdés.

18. nap kérdése: Mi az, ami úgy ment idén, ahogy tervezted, szeretted volna? A Facebookon ITT található a kérdés.

19. nap kérdése: Mi az, ami a leginkább hiányzott ebből az évből a számodra? A Facebookon ITT található a kérdés.

20. nap kérdése: Miből merítettél erőt, amikor a legnehezebb időszakod volt? A Facebookon ITT található a kérdés.

21. nap kérdése: Mi az, amit megköszönnél a 2020-as évnek? A Facebookon ITT található ez a kérdés és a válaszok.

22. nap kérdése: Milyen reményekkel és vágyakkal indulsz az új évben? A Facebookon ITT található a kérdés.

És ne feledd!

Bármit is hozott ez az év, a nehézségek még nem törtek meg teljesen, a kihívások nem voltak értelmetlenek, a passzivitás nem volt elvesztegetett idő, még mindig élünk, és még mindig fénylünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: growth mindset_ pozitív megerősítések