Társaskészség-fejlesztő óvodai program

Jóbarátság az oviban c. letölthető óvodai és kisiskolás program egy 6-alkalmas foglalkozássorozatot tartalmaz. A program célja, hogy a gyerekek együttműködést igénylő, játékos tevékenységeken keresztül elsajátítsák a társakkal szemben tanúsított szociálisan elfogadott viselkedésmódokat.

Különösen ajánljuk ezt az óvodai csoportokra vagy kisiskolás osztályközösségekre kialakított foglalkozássorozatot, ahol nevelési célunk:

  • összekovácsolni az új közösséget,
  • együttműködő és barátságosabb csoportlégkört teremteni a már összeszokott gyermekcsoportban,
  • a gorombaság és erőszakosság helyett, viselkedéses alternatívákat tanítani a közösségben előforduló konfliktusok kezelésére,
  • a különbözőségekkel szembeni érzékenyítés, hogy az egymással kapcsolatos attitűdök pozitív irányba változzanak,
  • és általánosságban olyan érzelmi és társas készségek fejlesztése, mint például empátia, tolerancia, kommunikációs készségek, önkontroll.
14.990 Ft 10.990 Ft
Az akció időtartama: 2024. 06. 18. - 2024. 07. 20.
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!
Társaskészség-fejlesztő óvodai program
14.990 Ft 10.990 Ft
Az akció időtartama: 2024. 06. 18. - 2024. 07. 20.
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 1!

Leírás

Nemcsak a kisiskolában, hanem már az óvodában is egyre több az érzelmi és viselkedési problémával küzdő gyermek, és a családi interakciók csökkenésével, átalakulásával egyre kevésbé valósul meg az érzelmi és társas kompetenciák megfelelő modellezése. Pedig az, hogy már gyerekként megtanuljuk felismerni és megfelelő módon kifejezni az érzéseinket, kezelni tudjuk a problémáinkat, hogy képesek legyünk tekintettel lenni mások valóságára, és könnyedén tudjunk együttműködni más emberekkel, talán a legfontosabb képességek az életben való boldogulás szempontjából.

Sok nagyszerű és elhivatott pedagógus igénye, hogy az érzelmi és társas készségek fejlesztése nagyobb teret kapjon az intézményes óvodai nevelés során, így ennek támogatására készítettük el legújabb módszertani segédanyagunkat, amely lehetőséget kínál ahhoz, hogy óvónőként vagy fejlesztő szakemberként olyan játékos csoportfoglalkozásokat tudjatok tartani, aminek témája a szociálisan elfogadott, barátságos viselkedés

A foglalkozássorozat 6 db, létszámtól függően 30-45 perces alkalomból áll, amelyek tematikája a következő:

1. Ismerd meg Kamillát és Tódort, a két artistát!
2. Barátság poszter készítése.
3. Bátorítsuk egymást!
4. Használjunk kedves szavakat!
5. Segítsünk egymásnak!
6. Osztozkodni jó!

A foglalkozások célcsoportja: 4-7 éves gyerekek.

Az ajánlott csoportlétszám: maximum 20 fő.

Tisztában vagyunk vele, hogy az óvodai napirend és az éves munkatervben meghatározott projektek megvalósítása mellett csak kevés idő és energia jut bármi egyébre, ezért igyekeztünk a lehető legtöbb előkészületet megspórolni Nektek, és a részletes foglalkozástervek mellé, minden szükséges vizuális segédanyagot is előre elkészítettünk, és tartalmaz kinyomtatható formában a kézikönyv.

A csomag tartalma: 
- 6 db lépésről-lépésre végigvezető foglalkozásterv,
- a foglalkozástervben leírt játékokhoz szükséges vizuális segédletek, kinyomtatható és sokszorosítható formában:

o Kamilla és Tódor, a két jó barát tanító sztori, illusztrációkkal,
o Poszter a 4 db jóbaráti cselekedetről:

+Bátorítsuk egymást!
+Kedves szavakkal beszéljünk egymáshoz!
+Segítsünk egymásnak!
+Osszuk meg egymással, amink van!

o Artista képkártyák,
o 15 db társas helyzeteket ábrázoló képkártya,
o 10 db érzelemkorong,
o 10 db szituációs kártya,
o Totó és Zizi, a gorombarátok poszter,
o 5 db „bajba jutott gyerek” színezőlap,
o Jóbarát érmék.

Írta és szerkesztette: Hodos Enikő

ISBN 978-615-81861-5-5

Sikeres rendelés és fizetés után a regisztrált fiókodban találod meg a letöltéshez szükséges linket. Ezután már lementheted a gépedre és nyomtathatod, sokszorosíthatod a segédleteket igény szerint.

Ti írtátok

"Mai, változó világunkban egy ideje felkapott dolog lett az érzelmi intelligencia fejlesztése. És miért történt ez?Tudományosan igazolódott, hogy a felnőttkori sikeres élethez, a boldoguláshoz sokkal nagyobb mértékben járul hozzá az érzelmi intelligencia, mint az értelmi intelligencia, ezért fontos, hogy tudatosan fejlesszük. Az érzelmi intelligencia egy készségcsomag, ami folyamatosan fejleszthető, alakítható. (Igen, felnőtt korban is.) A jelenlegi tudományos nézetek szerint az értelmi- és érzelmi fejlettség egyaránt befolyásolja a későbbi sikeres életvitelt. A teljesítményt erősen befolyásolja az érzelmi állapot, ezért akinek jobban működik az érzelemszabályozása, az az adottságaival is jobban tud élni, jobban ki tud teljesedni.

Az érzelmi intelligencia pedagógiai vonatkozása az érzelmi nevelés, ennek részterülete az intézményi vonatkozású érzelmi nevelés, így az óvodai érzelmi nevelés is. Az intézményes nevelés során a gyerekek integrálódnak a közösségbe, szocializálódnak (megtanulják a közösség értékeit, normáit), eközben pedig egyénként fejlődik a személyiségük.
Pedagógusként feladatunk, hogy segítsünk a gyermeknek az érzéseit azonosítani és szabályozni, megoldani a problémáit, másrészről pedig társas kapcsolataiban jól eligazodni, együttműködni, megérteni a másikat, megértetni magunkat másokkal. Szintén feladatunk, hogy az érzéseit verbalizálni tudja, azaz legyen érzelmi kifejezésekhez szókincse. Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk a gyermekben, hogy az érzések természetesek, ezért elfogadhatók, a rájuk adott reakciókat viszont – egyéni mérlegelések figyelembevételével – elfogadjuk vagy elfogadhatatlannak minősítjük (esetleg elviseljük).

Kipróbáltam a Társaskészség-fejlesztő óvodai program-ot, amit jó szívvel ajánlok mindazoknak, akik az óvodai nevelési tervükben szeretnének külön dedikált időszakot az érzelmi intelligenciafejlesztésre és ezen belül a szociális készségek fejlesztésére fordítani. A hat-alkalmas program egy olyan játékfolyam, ami kidolgozott tevékenységsort tartalmaz (és szösszenet jótanácsokat, gyakorlati praktikákat is ad)  -- így a tervezés és megvalósítás terén valóban hatékony segítséget nyújt. Nagyon jól felépített, átgondolt a program, többféleképpen járja körül ugyanazt a témát, más és más elemére fókuszálva, változatos játékokat kínál, önmagában is nagyon jól használható. Külön köszönöm, hogy az előzetes felkészülést megkönnyítendő, minden fejezet tartalmazza az adott napi tevékenységek célját és az aznapra szükséges segédanyagok, eszközök felsorolását. 
Nagylétszámú, kiscsoportba járó gyerekekkel játszottam végig, és az életkori sajátosságaik és fejlettségi szintjük miatt néhány játékot másképp játszottunk vagy elhagytunk - azonban középsős vagy nagycsoportosokkal már ezek a játékrészek is élvezetesek lehetnek. Nagyon tetszett, hogy a fejlesztési napok változatos tevékenységekkel valósulnak meg, az óvodás korosztály tudásához (ismeret, tájékozottság) és érdeklődéséhez jól illeszkednek. A grafika egyszerűbb, ízléses, a megértést jól szolgálja.
A csoportomban a játéksorozat nyomán pozitív változásokat tapasztaltunk: figyelmesebbek lettek egymással, többet segítenek a másiknak. A jóbaráti cselekedetek poszter a mai napig az ajtón van, mert pozitív módon hangsúlyozza és jeleníti meg képekben, amik a mi csoportunkban is fontos szabályok.

Pedagógiai munkámban vallom, hogy nagyon fontos az érzelmi nevelés! Ehhez pedig szükséges egy, az érzelmi intelligencia fejlesztésére való módszertani repertoár, ami aztán folyamatosan alakítható, bővíthető - ez a hat-alkalmas program egy a választható módszerek közül. Egy olyan, amit őszintén, szívből ajánlok.
Szeretném megköszönni, hogy lehetőségem volt a programot végigvinni a csoportomba járó gyerekekkel, nagyon hasznos és érdekes volt, köszönöm ezt a jól összeállított anyagot, amit használni tudtam a szakmai munkámban!"
(Bartók Enikő, óvodapedagógus)

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írd meg a véleményedet!