Miért kell(ene) tanítani a társas és érzelmi műveltséget az óvodában, iskolában?

2021. 07. 14. 00:00:00
Miért kell(ene) tanítani a társas és érzelmi műveltséget az óvodában, iskolában?
Úgy, mint a nagyvilágban, a vírushelyzet hazánkban, sőt az iskoláinkban is beindította a változás szelét. A hagyományos tanterv jól tudjuk, arra való, hogy a gyerekeink megtanuljanak helyesen írni, olvasni, számolni, és hogy elsajátítsanak egy általános tudásanyagot az olyan műveltségi területekből, mint a természettudományok, idegen nyelvek, történelem, digitális kultúra stb.  Ez mind rendben is volna, ám a váratlan krízis sok más mellett arra is rávilágított, hogy létezik egy nagyon fontos műveltségi terület, amiben jóformán sem a családi sem az intézményes nevelés színterén nem mélyülnek el a gyerekek, - mégpedig a szociális és érzelmi képességek, az ún. soft skillek területe.

Pedig az, hogy már gyerekként megtanuljuk felismerni és megfelelő módon kifejezni az érzéseinket, kezelni a lelki problémáinkat, hogy képesek legyünk meglátni és tekintettel lenni mások érzéseire/valóságára, és örömmel, könnyedén tudjunk együttműködni más emberekkel, talán a legfontosabb képességek az életben való boldogulás szempontjából.

Nem vitatjuk, hogy az akadémiai tudás és készségek létfontosságúak, hiszen ezek kellenek ahhoz, hogy megszerezzünk egy szakmai végzettséget vagy diplomát, ami kinyitja számunkra a munkaerőpiac ajtaját, hogy egyáltalán betehessünk rajta a lábunkat. Ugyanakkor ahhoz, hogy ezek az ajtók nyitva is maradjanak, és „stabilan megvessük a lábunkat” úgy a munkahelyen, mint akár a családi életben, legalább ilyen fontos lenne az önismeret, az empátia, a rugalmasság, a megküzdés, a kommunikációs- és társas készségekben való jártasság, hiszen ezek a képességek, készségek mégiscsak az emberi lét és megelégedettség középpontjában állnak.

Ha pedagógus vagy, akkor már jó ideje tapasztalhatod, hogy az osztályokban egyre több az érzelmi és viselkedési problémával küzdő gyermek, egyre kevesebb a barátságos, összetartó, együttműködő osztályközösség, és egyre nehezebb az érdeklődés és valamiféle rend/fegyelem fenntartása az osztálytermekben. Mindez szintén jelzi, hogy a szociális és érzelmi kompetenciák megfelelő modellezésének és tanításának hiánya egyre hangosabb következményekkel jár, és valamit tenni kellene.

Persze sok nagyszerű és elhivatott pedagógus érzi ezt, és szívesen cselekedne is, csak épp nincsenek felkészítve az érzelmi nevelésre, mint új feladatra, nincsenek eszközeik arra, hogy pozitív módokon kezeljék a kihívást jelentő tanulókat, és nem tudják hogyan lehetne hatékonyan menedzselni a széthúzó, ellenséges vagy éppen rendbontó osztálytermi viselkedést.

Ugyanakkor a pedagógus vagy osztályfőnök egy személyben nem is lenne elegendő a feladathoz, hiszen a kutatások szerint, a szociális és érzelmi nevelés azokban az intézményekben a leghatékonyabb, ahol fokozatos lépésekben egy konkrét közösségi és érzelmi kultúrát építenek fel valamennyi diák, tanár és a szülő bevonásával.

Akkor mégis hol kezdjük, igaz?

Mi azt valljuk, hogy egy bébilépés több mint a semmi, ráadásul nem is nehéz, úgyhogy, ha megszólítva érzed magad, haladj velünk előre, pici lépésekben, és csatlakozz a SPIRIBUUU tudatosságra törekvő pedagógus közösségéhez!

  • Mindenekelőtt fontos megérteni és átérezni, hogy miért is fontos a szociális és érzelmi kompetenciák tanítása akár már az óvodáskorban is.
  • Ha magadénak érzed a feladatot, kötelezd el magad, hogy a legjobb tudásod szerint igyekszel összehangolni a tanítást a gyerekek valódi érzelmi szükségleteinek a kielégítésével, mert érzelmi nevelés nélkül sajnos egyre nehezebb lesz a tananyag átadása.
  • Központilag elfogadott tananyag és képzés hiányában keresd és oszd meg a SPIRIBUUU közösségével azokat az utakat, módokat és eszközöket, amik
  1. támogatják a tanítványaiddal való mélyebb kapcsolat és együttműködés kialakítását,
  2. segítik pozitív irányba terelni az osztálytermi viselkedést, és olyan jó hangulatú, támogató osztályközösségeket kialakítani, ahová jó tartozni.

Amiben mi ehhez hozzá tudunk járulni

1. Iskolai pszichoedukációt támogató interaktív könyvek és munkafüzetek

o Zűrutazások beszélgetőkönyv-sorozat a család, az iskola és az érzelmek témakörében,
o Spiribuuu Suli olvasmányok és hozzá kapcsolódó munkafüzetek az önbizalom, az indulatosság és a félelmek/szorongás témakörében,
o Sárga Napló önismeretet és 7 fontos életkészséget tanító munkafüzet.

2. Csoportban is játszható kommunikációs és konfliktuskezelő készségeket tanító/fejlesztő kártyajátékok

o Gorom Banya Szelídül Indulatkifejező Varázsigék gyakorlókártyák,
o Barátság Mágnes kártyajáték a barátkozási és konfliktuskezelési készségek fejlesztéséhez,
o Mi volt ma a suliban? beszélgetőpakli.

3. Kiscsoportban játszható érzelmi intelligenciát fejlesztő társasjátékok

o Érzelem Kockák társasjáték,
o Érzelmi Bingó – Találd ki, hogy érzem magam? társasjáték.

4. Letölthető tanári módszertani segédletek sorozat, amelynek első része egy olyan fontos témát dolgoz fel, mint a "Hogyan menedzseljük hatékonyan az osztálytermi viselkedést?" Az általános iskola 1-4. osztályokhoz készült 50 oldalas letölthető tanári kézikönyv 8 leckét tartalmaz, egyszerű lépésről-lépésre bemutatott játékos ötleteket, hasznos stratégiákat és minden hozzájuk kapcsolódó, szükséges vizuális szemléltetőeszközt, sablont is.

5. Előkészületben: SZUPERCSAPAT szociális kompetenciákat fejlesztő Iskolai Program

o Letölthető óravázlatok az alábbi témákban:

1. lecke: Szabályok és felelősségvállalás, amik megvédik a csapatot (Az osztálytermi és iskolai szabályokkal való ismerkedés)

2. lecke: Én és a kincseim, amivel gazdagítom a csapatot (önértékelés)

3. lecke: A sokszínű csapat (empátia és tolerancia)

4. lecke: Kedvesség, ami táplálja a csapatot

5. lecke: Együttműködés, ami erőssé teszi a csapatot

6. lecke: Barátság, ami otthonná teszi a csapatot

7. lecke: Konfliktusok, amik megedzik a csapatot

6. Ingyenesen letölthető pszichoedukációt támogató segédanyagok és iskolapszichológusok által írt blogcikkek itt a honlapunkon.

7. Módszertani előadások online vagy személyesen pedagógus munkacsoportok részére.

Választható témák:
o Hatékony osztályközösségépítő és viselkedéskezelő stratégiák az óvodában/iskolában
o Érzelmi és társas készségek fejlesztése játékosan az óvodában/iskolában 
o Spiribuuu pszichoedukációs eszközök óvodai/iskolai alkalmazásának módszertana

8. Közösségi média csoportunkban nagy örömmel biztosítunk teret a jó pedagógiai gyakorlatok megosztásának, úgyhogy ha van egy jó írásod, óraterved, vagy játékötleted ne habozz megosztani velünk!

Ha bármelyik termékünkkel kapcsolatban kérdésed lenne, illetve ha a módszertani előadások részleteiről szeretnél érdeklődni, keress bennünket bátran az alábbi elérhetőségeinken:

- írhatsz e-mailt nekünk (info@spiribuuu.com)
- iratkozz fel hírlevelünkre,
- csatlakozz a SPIRIBUUU Facebook csoportunkhoz.

Kapcsolódó termékek

Sárga Napló

5.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Zűrutazások 3:1-ben, 3 kötet együtt

8.970 Ft 7.450 Ft
Kívánságlistára teszem

Spiribuuu Suli I.-II.-III. egyben

8.970 Ft 7.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Mi volt ma a suliban? beszélgetőpakli

5.990 Ft 5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Érzelmi Bingó Társasjáték

14.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Gorom Banya Szelídül gyakorlókártyák

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Érzelem Kockák társasjáték

6.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Barátság Mágnes kártyajáték

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Osztálytermi viselkedés hatékony menedzselése

12.990 Ft
Kívánságlistára teszem