Miért és hogyan beszélgessünk KIS gyerekekkel a NAGY érzelmekről?

2020. 06. 23. 00:00:00
Miért és hogyan beszélgessünk KIS gyerekekkel a NAGY érzelmekről?

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink képesek legyenek az éberségre és önszabályozásra, először is meg kell velük ismertetni az érzelmek birodalmát.

  • Mik azok az érzelmek és mire valók?
  • Mit tudunk meg általuk önmagunkról és a környezetünkről?
  • Hogyan ismerhetjük fel az egyes érzéseket magunkban és másokban?
  • Hogyan tudjuk megkülönböztetni az egyiket a másiktól?
  • Milyen elnevezésekkel illetjük őket?
  • Hogyan fejezhetjük ki az érzéseinket olyan módon, hogy ne legyünk bántóak, mások mégis meghallják a szükségleteinket?

Senki nem születik kész válaszokkal ezekre a kérdésekre, sokkal inkább egész életünk során rakosgatjuk az érzelmi élettel kapcsolatos PUZZLE darabkákat.

Az öröm, a szomorúság, a harag, az undor vagy akár a meglepődés a világ legtermészetesebb dolgai, mindannyian tapasztaljuk, mégis sokszor feladja a leckét, hogy mihez kezdjünk velük. Nagyon gyakori, hogy rossznak ítéljük és bántjuk magunkat és egymást az érzelmeink miatt, de mi van, ha lehet mást és máshogyan kezdeni velük?

A gyerekek minden információra fogékonyak, főleg, ha szórakoztató tevékenységen keresztül tanítjuk őket, ezért megosztok veled pár játékötletet, amivel akár a családban, akár az osztályban, egyéni vagy csoportos foglalkozás keretein belül megtaníthatod a gyerekeket az érzelmek felismerésére, megnevezésére és kifejezésére.

9 OTTHONI ÉS OSZTÁLYTERMI ÖTLET AZ ÉRZELMEK TÉMA "TANÍTÁSÁHOZ".

1. Mi történhetett? oknyomozó 

Adj a gyereknek egy kártyát/képet, amin egy karakter valamilyen érzelmet mutat, például örömteli, szomorú, ijedt stb. Gyurmaragasztóval rögzítsétek a karaktert egy papírlapra, adjatok neki nevet, és kérd meg a gyereket, hogy egészítse ki a képet, azaz rajzoljon a kártya köré egy szitációt, amiből kiderül, hogy mi okozta az adott érzelmi reakciót.

2. Gondolatolvasó

Használj olyan képeket, fotókat, illusztrációkat, amik valamilyen arckifejezést ábrázolnak, majd tegyél fel kérdéseket a gyereknek az adott karakterrel kapcsolatban.

Például:

- Szerinted ő, hogyan érzi most magát?

- Mire tippelsz, mi történhetett vele, hogy így érzi magát?

- Mit gondolhat magában?

- Mit mondanál neki?

- Vajon mire lehet most szüksége?

- Te mikor szoktad így érezni magad?

Két ilyen játékot, - kiterjesztve további játékötletekkel - Érzelmi Kockák, és Érzelmi Bingó, mi már elkészítettük neked, így ha nem akarsz arckifejezős képek keresgélésével otthon bajlódni, nézz be a webshopba!

Használhatod hozzá a Mi volt a suliban? kártyapaklit is, ami 75 érzelmet kifejező emojit tartalmaz.

3. Testi mese

Kérd meg a gyereket, hogy feküdjön le egy nagy papírlapra vagy az aszfaltra majd rajzold körül a teste körvonalát. Ezután válasszatok egy nagy érzelmet, adjatok a sablonnak fantázianevet például Szomorú Szonja vagy Félős Félix, és ő legyen a Testi Mese főszereplője. A gyerek rajzolja bele a sablonba, hogy mi zajlik a főszereplő testében (pl. pillangók a hasában, vulkán a fejében, könnyek a szemében, nyilak a szívében stb.)

Használhatod ehhez az ingyenesen letölthető indulatkezelő csomagban található sablonunkat.

4. Mi váltja ki? székfoglaló

Ez a játék segít megérteni, hogy bizonyos érzelmeknek mik lehetnek a nyomógomként működő kiváltói. A hagyományos székfoglalónak egy olyan verziója, amikor a foglalkozást vezető az egyik székre kirak egy érzelmet ábrázoló kártyát. Bekapcsoljuk a zenét, a gyerekek körbe körbe szaladgálnak, majd amikor leállítjuk, mindenki elfoglal egy-egy széket. Az, aki a megjelölt székre csücsül megosztja a csoporttal, hogy mikor szokta magát hasonlóan érezni. (Pl. Akkor szoktam csalódott lenni, amikor apukám megígéri, hogy elvisz horgászni, de végül nélkülem megy ki a tóra.)

5. Ragadós érzelmek

Ez a játék segít megérteni, hogy az érzelmeink által hatással vagyunk másokra, és hogy sokszor, amit érzünk nem is hozzánk tartozik, csupán akaratunkon kívül együtt érzünk egy embertársunkkal. A gyerekek válasszanak maguk közül egy fogót, aki húzzon egy érzelmet ábrázoló kártyát/képet, majd mutatkozzon be a többieknek az adott érzelem nevén, például „Sziasztok, Unatkozó Ulrik vagyok. Kiáltsa el magát, hogy „Vigyázat, az érzelmem ragadós!”, majd a kihúzott érzelmet imitálva kell elkapnia a társait. Akit megfogott az is átváltozik, például unottá, és ő is fogóvá válik. A játék addig tart, amíg minden gyerekre „ráragad az érzelem” és akit utoljára kaptak el, az húzhatja a következő kártyát.

6. Változó érzelmek

Ez a játék segít megérteni, hogy az érzelmek természete változó, és ha csak nem ragaszkodunk hozzájuk nagyon, akkor többnyire jönnek és mennek.

A gyerekek válasszanak maguk közül egy varázslót, aki kapjon egy „varázspálcát”. Húzzon egy egy arckifejezést ábrázoló képet/kártyát, majd mondja ki a varázsigét:

„Csiribú-csiribá változzatok...” (pl. Vidám Vincévé)

A csoporttagok eljátsszák az adott érzelmet, majd a varázsló húz egy másik képet, és a varázsige elmondásával átváltoztatja őket. Egy gyerek háromszor varázsolhat, majd átadja a pálcáját valakinek, és így folytatódik tovább a játék.

7. Indulatkifejező kör

Az intenzív érzelmek kifejezése olyan módon, hogy az ne legyen bántó sokszor még a felnőtteknek is feladja a leckét, ezért a gyerekekkel nem lehet elégszer gyakorolni az én-közlés és az asszertív kommunikációs stílus elemeit.

Átadni, hogy mindig van választásunk, nagyszerű lehetőség a Gorom Banya Varázsigéi kártyákkal való játék. Ültesd a gyerekeket egy körbe, és osszátok ki a kártyákat. A gyerekek egymásnak gurítják a labdát, és akinél a labda az felolvassa a kártyáján szereplő szituációt, majd a hátoldalon lévő megkezdett varázsigékkel válaszol a helyzetre.

A szituációk kapcsán beszélgethettek is olyan dolgokról, hogy

- hogyan reagálna csípőből?

- Mi történne, ha nem reagálna?

- Mi lehet a következménye, ha gorombán reagálna? stb.

9. Érzelem rejtegető

Készítsetek a gyerekekkel olyan papírkoronákat, amire rögzíteni lehet érzelmeket ábrázoló képet/kártyát. Alkotás közben beszéljétek át az egyes érzelmek megnevezését, és beszélgessetek arról, hogy mi okból rejtegethetjük az érzelmeinket. Pl. Volt-e olyan, hogy rejtegettük az örömünket vagy egy fájdalmunkat? Miért tettük? Mikor lehet hasznos a rejtegetés, és mikor nem? Mi más lehetséges helyette? stb, majd játszatok a számháború szabályainak megfelelően, azzal a módosítással, hogy ebben a játékban a számok helyett egymás érzelmeit kell leolvasni egymásról.

10. Érzelem megosztó

Húzzatok egy-egy kártyát a „Mi volt ma a suliban?” beszélgetőpakliból és osszátok meg egymással a nap élményeit. Nem azért, hogy megoldjátok, nem azért, hogy rosszabbá vagy jobbá tegyünk bármit is, pusztán csak azért, mert kapcsolódni és megosztani a valóságunkat JÓ.

Tartalomhoz tartozó címkék: szülő-gyerek kapcsolat érzelmek

Kapcsolódó termékek

Mi volt ma a suliban? beszélgetőpakli

5.990 Ft 5.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Érzelmi Bingó Társasjáték

14.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Gorom Banya Szelídül gyakorlókártyák

4.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Érzelem Kockák társasjáték

6.490 Ft
Kívánságlistára teszem

Indulatkezelő Segédletek

1.990 Ft
Kívánságlistára teszem