Az örökzöld dilemma: (elég) jó szülő vagyok?

2022. 11. 17. 00:00:00
Az örökzöld dilemma: (elég) jó szülő vagyok?

Ahány anyával vagy apával beszélgetek, annyi ítéletet hallok a szülőségről.

  • Nem értem miért viselkedik így ez a gyerek, pedig én úgy érzem jó anyja vagyok, a lelkemet is kiteszem érte.
  • Szerintem én nem vagyok anyának való. Szörnyű, ahogy üvöltözök a gyerekeimmel.
  • Először az ekcéma, most az allergia meg a székrekedés. Mit csinálok rosszul?
  • Nem érdekli semmi. Akármit mondok vagy teszek meg se hallja. Biztosan én rontottam el, de már nem érdekel. Fáradt vagyok...
  • Tisztában vagyok vele, hogy nem tökéletes. Erős akarata van, és nem szereti, ha parancsolnak neki, hamar elszakad nála a cérna, na bumm! Ő ilyen. De én akkor is az anyja vagyok, és nem hagyom, hogy egy ostoba tanár démonizálja a fiamat!
  • Félek, hogy mi lesz így belőle. Ha elengedem a kezét, és ráhagyom, ő nem tudja magától megtanulni a történelmet. Azt meg nem hagyhatom, hogy sorra hozza haza az egyeseket. Mi lesz így belőle?
  • Mióta megszületett, csak akadályoz. Úgy érzem, hogy rágja a csontomat, és nekem nincs saját életem. De amúgy szeretem, csak... nem tudom élvezni. Nem jelent örömöt. Milyen anya az ilyen?
  • Rászólok, hogy kapcsolja ki a gépet, mire kiakad, és mindennek elhord. Utál, gyűlöl, és még azt is ki meri mondani, hogy bárcsak meghalnék. Most komolyan ezt érdemlem

Talán nincs is a világon még egy szerep, ami ennyire komplex és ellentmondásos volna az érzelmek és értékítéletek tekintetében, mint a SZÜLŐI szerep.

Hogyan kell ezt jól játszani?
Lehet-e egyáltalán?
Kell-e egyáltalán?
Le lehet-e vetkőzni ezt a szerepet?
Levegyem, ne vegyem?
Ki vagyok nélküle?
És ki lehetek általa?

Én ezekre a kérdésekre még mindig nem tudom a választ.
Viszont abban egyre biztosabb vagyok, hogy a gyermeknevelés nem egy képesség, nem egyfajta tudás vagy bölcsesség, és nem is abban mérendő, hogy a gyermekünk, mint „szülőségünk végeredménye”, hogyan viselkedik és hogy teljesít az iskolában vagy az életben.

Számomra az anyaság lényege a KAPCSOLAT. Már nem számít mit tudok, és milyen képességem hiányos, és az sem, hogy a gyermekem mit produkál és mit nem, mert egy a lényeg, -  amit mindig monitorozok - hogy milyen a kapcsolatunk.

Hogyan kapcsolódunk mi ketten?
Látjuk-e, halljuk-e magunkat és egymást?
Egyformán fontos-e az ÉN és a TE?
Csak beszélek vagy képes vagyok hallgatni/meghallani is?
Fejet hajtok mindenre vagy képes vagyok nemet is mondani?
Csak a szimbiózist vágyom vagy képes vagyok értékelni a különbözőséget és az elkülönülést is?
Egyensúlyban van-e az adok és a kapok, vagy valahol kibillent, felborult ez az egyensúly?
És ami a legfontosabb: bízok-e abban, hogy az instabilnak vagy  akár megszakadtnak tűnő kapcsolat ellenére is EGYEK vagyunk?

A jó szülő nem hiszem, hogy türelmesebb, gondoskodóbb, szigorúbb vagy engedékenyebb lenne... egyszerűen csak olyan amilyen, csinálja, ahogy tudja, és nem szűnik törekedni a kapcsolódás felé. Arra, hogy ebben a fájdalmasan izolált világban (is) kapcsolatban maradjon a gyermekével.

A Spiribuuu valamennyi játéka azért született, hogy ezt az újrakapcsolódáshoz vezető utat könnyebbé tegye, és elősegítse, elmélyítse a szülő-gyermek közötti interakciót. Az ünnep közeledtével talán több idő és tér adódik erre, ezért szeretettel ajánlom az ünnepi játék-és könyvcsomagjainkat, amelyeket különböző tematika szerint válogattam össze.

Indulatszelídítő csomag

Ebbe a csomagban azokat a termékeinket válogattuk össze, amelyek hasznára válhatnak az erős indulatokkal küzdő gyermekeknek. A könyvek és a kártyajáték segít megérteni a harag mögött megbúvó szükségleteket, és olyan módszereket tanít a gyerekeknek, amivel le tudják nyugtatni magukat és amivel úgy tudják kifejezni magukat, hogy az ne legyen bántó.

Önbizalom Edző csomag

Ebben a csomagban csupa olyan termékünk került, amelyek célja az önbizalom megerősítése, így a Spiribuuu Suli sorozat I. része: Cápa Cintia és az önbizalom, a Sárga Napló és a Barátság Mágnes kártyajáték. 

Pozitívra hangoló csomag

A pozitív pszichológia elvein alapuló önreflexiós Sárga Naplót és a Spiribuuu Suli sorozat különkiadását, a Hosszútűrő tanár úr meséje az életről c. olvasmányt+munkafüzetet tartalmazza ez az érzelmi készségeket fejlesztő csomagunk. (Katt a képre a további információért!)

Kapcsolódó termékek

Önbizalom Edző Csomag

13.970 Ft 11.900 Ft
Kívánságlistára teszem

Indulatszelídítő csomag

10.970 Ft 9.450 Ft
Kívánságlistára teszem

Pozitívra hangoló csomag

8.980 Ft 7.890 Ft
Kívánságlistára teszem