3 bátorító mese gyerekeknek

2020. 02. 29. 00:00:00
3 bátorító mese gyerekeknek

Nagyon szeretem a történeteket. Olvasni, hallgatni, nézni, kitalálni és írni is. Pszichológia BA szakos diplomamunkámban is a szimbolikus történetek gyógyító hatását kutattam, és az én  aprócska kutatásom is igazolta, hogy a mesék, szuggesztíven ható üzenetek közvetítőjeként, hatással vannak a gyerekek viselkedésére.

Márpedig, ha ez így van, mi lenne jobb módja, hogy gyermekeinket támogassuk erőforrásaik felfedezésében, mint egy tudatosan megválasztott mese felolvasása? Hiszen a gyerekek szeretik a meséket...

Ebben a cikkben 3 olyan történetet osztok meg, amik kifejezetten a félelmekkel való megküzdéshez közvetítenek pozitív üzeneteket.

Ha valamelyiket hasznosnak találod, nincs más dolgod, mint felolvasni és hagyni, hadd tegye a dolgát. A tanulságokat nem szükséges boncolgatni, direktté tenni, hagyjuk, hogy a kicsi a neki megfelelő jelentéssel ruházza fel a történetet!

A mesék mondanivalója azáltal mélyül a gyerekekben, ha ismétlődően és különböző módokon dolgozhatják fel, ezért arra bátorítalak, hogy ha tetszett neki a történet, játszatok vele kedvetekre! Megkérheted például, hogy rajzolja le a kedvenc jelenetét, és kitehetitek a képet „bátorság” emlékeztetőnek. Ha van hozzá kedve, bábozzátok el a mesét, vagy mozgásos játékokkal is leutánozhatjátok a szereplőket.

Kalandra fel!

1. Csimpaszkodók meséje, avagy anya ne menj el!

A mese Annáról és a kiscicájáról, Vaníliáról szól. A cica félős, folyton Annán csimpaszkodik, de végül közösen felfedezik, hogy az elengedés mókás is lehet, és biztonságos.  A történet a legkisebbeknek íródott, ezért rövid és nyelvezete egyszerű. Elsősorban bölcsődei és óvodai szeparációs szorongás oldásához javaslom.

Letöltés: 

2. A félős nyuszi meséje

Óvodásoknak való történet, ami egyrészt remekül szemlélteti a pánik ön és közgerjesztő hullámhatását, másrészt arra tanít,

-hogy a dolgok nem mindig olyan félelmetesek, mint ahogyan elképzeljük őket (helyes valóságészlelés),

-hogy fontos különbséget tenni a valóban veszélyes és az élénk fantázia szülte veszély között (diszkriminációs képesség),

-hogy mikor indokolt a menekülés, és mikor érdemes nyugalomra inteni magunkat.

Letöltés: 

3. Kati és a 13-as ház boszorkánya

Kisiskolás korosztály számára íródott történet, amelyben Kati és barátai boszorkánynak hiszik az iskola mellett lakó, ismeretlen és ennélfogva titokzatos nénit, ám végül kiderül, hogy a néni nem is olyan ijesztő, mint amilyennek tűnik, sőt.  A történet azt az üzenetet közvetíti, hogy a dolgok nem mindig azok, amiknek látszanak, és ha félelmeink ellenére nyitottak maradunk az új tapasztalatokra pozitívan csalódhatunk. Katitól azt is elleshetik a gyerekek, hogyan lehet egy veszélyesnek tűnő, ijesztő helyzetben kontrollálni a gondolatainkat.

Letöltés: 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: félelmek_ szorongás